21.5.16

Do růžova



Našila jsem nám všem holkám pyžamové kalhoty z poctivých socialistických flanelů. Jeden jsem dostala od kamarádky, jeden od své maminky. Stačilo přidat kapitalistický krémový náplet do pasu a na spodní okraje nohavic.


Tyhle růžové s růžičkami jsou moje. Ta látka se mi líbila už léta, ale nikdy jsem neměla odvahu si z ní něco ušít. Až teď na stará kolena, akdy ocením hřejivost flanelu a vysoký náplet na bedrech.


 A nebojte. Jáík nepřijde zkrátka, na něj tu čekají dva socialistické flanely v pánských barvách.  

20 comments:

  1. Evi, to jsou tedy parádní a luxusní kousky. Miluju flanel, ale v šití mistr nejsem. A ta deka, ta je nádherná.Tus šila taky? Myslím tu z malých kousíčků na velké posteli.. Už jsem ji někde kousek zahlédla, vyfotila bysji, prosím celou? A poradila, jak na ni?
    Krásný sluníčkový víkend.
    Bohunka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bohunko, tuhle deku jsem šila pro Jó, když byla malá (deka je hezky vidět třeba tady http://evule-kotule.blogspot.cz/2013/11/co-u-nas-deje.html ). Je na ušití jednoduchá, jen čtverce nebo čtverce a obdélníky, pokud jako já šiješ ze zbytků. Vzor se jmenuje Disappearing Nine Patch, návod je například tady (http://justquilty.com/2013/02/disappearing-nine-patch-quilt-pattern/). Moje malé čtverce jsou červené, obdélníky modré a velké čtverce (15 x 15 cm) jsou režné s drobným potiskem (japonské látky Kokka), aby v tom byl nějaký systém. Dopuručila bych určitě použití řezací podložky a kolečka, hodně to pomůže s přesností a práci to urychlí.

      Delete
    2. Evi, díky moc. Ano, zbytky a využití mála.. Tak snad jednou.. Kolečko mám, ještě si chci pořídit podložku a na podzim snad bude trochu víc šicího času.

      Delete
    3. Taky se mi ta deka moc líbí, hlavně ta barevná kombinace - modrá, bílá, červená. Až tak, že jsem si objednala námornické látky v této kombinaci, že ji ušiju Míšovi. Tak snad si najdu čas a mohl by ji dostat na vánoce. Dík za odkaz.

      Delete
    4. Tak to jsem na ni zvědavá. Já mám pro námořníky a ty jejich barvy slabost :-)

      Delete
  2. Krásné a praktické. Díky za hezký blog.

    ReplyDelete
  3. Nadherna latka, chapem ze si nechcela do nej strihnut, ale oplatilo sa;)som zvedava na tie pre Janika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky. Já nějak neměla odvahu na tu růžovou, ale sedm let mateřství mě v tomhle směru proměnilo.

      Delete
    2. :-) tohle přiznání se mi moc líbí, tak podobně měknu :-)

      Delete
    3. Jitko, já to pochopila, překlepy/ nedoklepy se mi stávají hodně často. Mateřství člověka změní. V něčem zjemní, v něčem naopak zatvrdí, když je třeba za děti bojovat.

      Delete
  4. Mám doma stejný růžičkový flanel, akorát na bílém podkladě. Po babičce. Taky se chystám na pyžamo pro Sáru, ale zatím to odkládám... až na podzim. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moje babička si šila flanelové noční košile, jednu tu mám památeční přesně takovou růžičkovou, já jsem spíš pyžamovník, u košile mi vadilo, že se vyhrne..
      Bohunka

      Delete
    2. To jsem netušila, že je tahle látka tak rozšířená.

      Také mi u košile vadí, že se vyhrne a pak je mi zima.

      Delete
  5. Taky nějaký podobný flanel ne-li stejný mám k dispozici...gaťata jsou bezva nápad :)
    Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ten flanel krásně hřeje a kalhoty jsou na ušití velmi jednoduché. Šití zdar :-)

      Delete
    2. To myslíš vážně? Už jsem přemýšlela, že si budu muset koupit nové pyžamo, staré dosluhuje, tedy kalhoty, vrch nepoužívám, spím v triku..
      Díky za nakopnutí, Evi.
      Bohunka

      Delete
  6. Tenhle mám po mamce, v oranžové :) Poctivý opravdu je, taky díky za nápad, co s ním :)

    ReplyDelete
  7. Teda teď jsi mě Evo přivedla na nápad. Kalhoty jsou krásné.
    Na vánoce jsme si nadělili celá rodina z Lidlu pyžama - moc se mi líbila balvněný triko s dlouhým rukávem a koskové kalhoty z flanelu. Ale 3x jsem vyprala a kalhoty mám nad kotníky a triko mám o cca 10 cm kratší. Nechám asi té mé cácorce a chtěla jsem koupit nové. Ale asi né. Ve sklepě v krabici máme po prababičce flanelové povlečení - sice není uplně nové, ale ještě nějaký ten rok vydrží - socialistická nezničitelnost. Takže až přijdu z práce hned zajdu do sklepa a honem vyndat, než ho někdo použije na hadry. Hurá budou kalhoty do chladných zimních nocí.
    Dík za nápad.
    Tereza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terezo, tak šup pro něj na hadry by ho bylo škoda.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.