25.6.11

Suvenýry z Řecka

Má mnohaletá touha po prkýnku ve tvaru prasátka a po prkýnku z olivového dřeva dostala v Athénách konkrétní obrysy v podobě téhle rybičky. Prkýnek u olivového dřeva, které je tvrdé a má krásnou strukturu, jsme nakoupili víc a rozdali je jako dárky. Prkýnka byla docela drahá (rybička stále 13.5 Eura, větší prkýnko nepravideného tvaru 15-20), protože olivové dřevo je velmi vzácné. Olivovníky se téměř nikdy nekácejí, místo toho se používá dřevo z velmi starých stromů, které se jednou za přibližně 25 let prořezávají. Zajímavý článek s fotkami dalších výrobků z olivového dřeva je zde, je tam i adresa jednoho z obchodů, kde jsme nakupovali. Druhý obchod byl hned za rohem, měl trochu levnější zboží a větší výběr, adresa je zde.Jedny takové postarší olivovníky jsme vyfotili u vnitrozemské vesnice Halki na ostrově Naxos.
Tyhle zelené a červené knoflíky jsou taky koupené v Athénách. Bohužel nevím, jestli jsou v Řecku také vyrobené. Byly ale pekelně drahé, kdybych je nebrala jako jeden ze suvenýrů, který našiju na pletené oblečky pro miminko, tak si je nekoupím ani náhodou (nejlevnější stály 0.7 Eura/kus, nejdražší 1.5 Eura).Koupila jsem je v galanterii Kalyviotis, na severní straně ulice Ermou kousek od hlavního náměstí Syntagma. Adresu tohoto obchodu jsem našla zde.

Knoflíky měli opravdu šíleně drahé, až mám teď strach zajít u nás do galantérky, jestli tam nenajdu ty samé za desetinovou cenu. Zato výběr byl fantastický. Nejen, že měli krásné vzory, ale od každého měli obvykle i víc velikostí, což se může hodit třeba při šití saka nebo kabátku. U nás v galantérkách je výběr knoflíků ve více velikostech dost omezený.

1 comment:

  1. Evi, v Řecku muselo být podle fotek nádherně a ty suvenýry! Mamka měla prkýnko prasátko, ale rozhodně ne z olivovníku... Krásný den, catja

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.