3.11.21

Pozvánka na výstavu


Moc ráda bych vás všechny pozvala na výstavu Kopie a falzifikáty v portrétní miniatuře, kterou připravila naše laboratoř ALMA. Výstava shrnuje čtyři roky vědeckého zkoumání portrétních miniatur z českých sbírek a je zaměřená na miniatury, které nejsou zcela originálními díly, ale spíše kopiemi, napodobeninami nebo i přímo falzy.


Na výstavě se  mimo jiné dozvíte, jakými výtvarnými technikami byly miniaturní portréty malovány, jakými metodami je zkoumáme, jak rozpoznat originál od kopie a jestli je to vůbec možné. 



 Celkový pohled na zahájení Týdne Akademie věd ČR, které proběhlo toto pondělí (Najdete mne?)


Autory výstavy jsou vedoucí laboratoře ALMA Janka a David Hradilovi a restaurátorka miniatur Olga Trmalová. Já sama jsem se na přípravě výstavě podílela minimálně, ale jsou na ní použity výsledky mojí vědecké práce - analýzy miniatur práškovou difrakcí a vyhodnocování těchto analýz. 



Výstava se koná v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě 3 v Praze. Je otevřená  Po-Pá 10:00-18:00. Vstup je zdarma. Výstava je maličká, prohlídka vám zabere odhadem 30 minut. Tento víkend 6.-7.11. je výstava v rámci Týdne AV ČR otevřená i o víkendu. 

V neděli 7.11. budu na výstavě celý den, abych návštěvníky výstavou provedla a odpověděla jim  na všechny zvídavé dotazy. Takže prosím přijďte v hojném počtu, moc ráda Vás uvidím.

Fotografie: Lucie Písecká (laboratoře) a Jana Plavac (výstava), MA-XRF mapa - Michal Pech

No comments:

Post a Comment

Děkuji za Vaše slova.