12.2.17

Jak jsme nakupovali v Bezobalu

Tento týden jsem měla volnější režim, protože holky byly na jarních prázdninách v Brně a já se starala jen o Jáíka. Mohla jsem si dovolit vyrazit na delší dobu mimo domov bez stresování s tím, jak budeme stíhat vyzvedávání ze škol a školek. Prostě pohoda jen s jedním dítětem :-) V pondělí jsme se vydali  na Vinohrady do prodejny Bezobalu.  Chtěla jsem si koupit knihu Domácnost bez odpadu od Bei Johnson a prozkoumat, jak to v tomto obchodě chodí.

 Prodejna se nachází ve vnitrobloku a když jako já koukáte po klikách, tak ji snadno minete a musíte se vracet. Abyste se dostali dovnitř, stačí zazvonit.




Vchod do prodejny.



V obchodě jsme byli nejdřív docela dlouho sami, což naštěstí nikomu nevadilo. Jáík si chvilku hrál u stolečku pro děti a já jen tak okukovala nabídku potravin, které si můžete koupit na váhu do vlastních obalů (skleniček, lahví, látkových pytlíků a stydět se nemusíte ani za plastové dózy). Protože byl čas oběda a poledních pauz začali postupně chodit i jiní zákazníci, od kterých jsem mohla odkoukat, jak na to. Není na tom nic složitého, stačí vytáhnout z kabelky nějakou nádobku a říct, co do ní chcete navážit. Pokud zrovna žádnou vhodnou nádobu nemáte, je možné si přímo v obchodě koupit látkový nebo papírový pytlík nebo si zdarma zpod pultu vzít čistou zavařovačku s víčkem.

Už jsem párkrát luštěniny do vlastního látkového pytlíku nakupovala, ale přiznávám, že jsem se u toho cítila trochu jako exot. U nás ve zdravé výživě je možné zakoupit hodně druhů sypkých potravin (luštěniny, obiloviny, sušené ovoce a oříšky), ale je nutné použít jejich papírové pytlíky anebo počítat s tím, že k ceně zboží si připlatíte i za váhu vlastního látkového pytlíku (plus budete trochu za exota). V Bezobalu se mi líbilo, že mají v nabídce kromě jiného i mouky, koření, čokoládu, jedlou sodu, prášek do pečiva, mořskou sůl, kakao, cukr (celý sortiment najdete tady). Běžné mouky koupíte v papírovém obalu, ale třeba pohankovou, kterou běžně používám do palačinek a lívanců, lze koupit jen plastovém sáčku.


V obchodě se mi líbilo a nakupování bylo takové osobnější než je člověk tady v Praze zvyklý. Sortiment je široký, ceny jsou trochu vyšší protože zboží je převážně v bio kvalitě. Sama za sebe bych uvítala těstoviny na váhu, nejlépe celozrnné, těch máme doma velkou spotřebu. Z koření a spol. nějaký zdravější zeleninový vývar v prášku a lahůdkové droždí.

Co vy? Už jste byly v Bezobalu? Četli jste knihu Domácnost bez odpadu?

8 comments:

  1. Závidím tu možnost, škoda, že v Brně ještě nejsou. Knihu od Bei si plánuji nadělit k narozeniná. Teď jsem ve fázi přemýšlení, jak by šlo nakupovat a nemuset pak vyhazovat kupu plastových odpadů :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. V okolí Brna lze nakoupit v OpObchodě. http://opobchod.cz/ Dávají zboží do papíru. my se jednou domluvily s kamarádkou a koupili toho víc a pak se o to rozdělily.

      Dokud jsem se na to nezaměřila, tak jsem vůbec zboží na váhu neviděla, ale ted ho vidím hodně často. Aspoň tady v Praze. Různé suché plody a kupodivu i oleje. Přemýšlím o mléce, ale mlékomat sice není až tak daleko, ale nedovedu si představit,že tahám sama s jedním děckem třeba 6 l mléka ve skle MHD. No zkusím to a uvidím.

      Delete
    2. Ted jsem dohledala, že nakoupit se dá i v Bráně ke zdraví v Orlí v centru Brna. To zní dobře. http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/proste-bez-obalu

      Delete
  2. Taky už mám nákup v Bezobalu za sebou :-) a bylo to prima. V době kdy jsme ho s malou navštívily tak tam byl docela cvrkot. Celkově mám radost, že je možnost nakoupit zboží na váhu (zejména u mouk mi toto vyhovuje) a bez zbytečného obalu, který člověk stejně většinou vyhodí. A knihu Domácnost bez odpadu už mám přečtenou, za mě - je to inspirativní čtení. A i když se snažíme množství odpadu v domácnosti eliminovat, tak rezervy tu rozhodně pořád jsou. Petra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taky se mi tam líbilo a kniha je velmi inspirativní. Přijde mi fajn, že člověk v Bezobalu může narazit na podobně laděné lidi.

      Delete
  3. Já jsem eliminovala plastové sáčky nákupem ve světě bedýnek - ovoce a zeleninu přivezou v papírové bedýnce, kterou můžete při příštím nákupu vrátit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O bedýnkách vím, ale znám se, nejsem schopná zpracovat, co za mě vybere někdo jiný.

      Delete
  4. V našem městečku separování odpadů funguje skvěle. Třídíme do 4 popelnic, sklo vynášíme do společných. Ten, kdo si zdarma pořídí separační nádoby, je při placení svozu odpadů finančně zvýhodněn. Rodiny neplatí za třetí dítě a další děti. Máme nový a krásý zběrný dvůr...
    Myslím, že odtud již není daleko k zamyšlení, jak jsou potraviny baleny, z čeho jsou oblečení, hračky a tak dále vyrobeny, jak jednou jejich likvidace zatíží životní prostředí. Zda je vůbec potřebujeme zakoupit... Zda opravdu musíme mít vše nové, respektive vlastnit tolik věcí. Posouváme se dopředu, snad to nebude příliš pomalu...
    Kdysi jsme s přáteli pravidelně nakupovali olej v kanystrech, ovesné vločky v pytlech a rozvažovali si je. Nyní jsme se rozlétli do různých stran. Prodejnu BO někde poblíž bych uvítala.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.