21.10.16

Malé krůčky k "zero waste" domácnosti a GIVEAWAY


Už je to více než měsíc, co jsem ušila první tři pytlíky ze starých záclon.  Postupně jsem rozstříhala záclony celé a ušila z nich patnáct dalších  pytlíků. Ze začátku byl každý nákup malý adrenalinový zážitek, ale postupně jsem si zvykla. Také jsem si zvykla na pytlíky nezapomínat a brát si je sebou před odchodem z domova. Mikrotenové sáčky z naší domácnosti nezmizely úplně, třeba takový koblížek si do nich Jó kupuje, ale rozhodně se mi jejich spotřebu podařilo snížit tak na desetinu. 

Prodavačky s nimi většinou nemají problém. Jako jo, stalo se mi, že na mě prodavačka nevěřícně zírala, ale přežila jsem to. Jedna paní v pekařství dostala záchvat smíchu: "Chachacha, chleba do záclon!", naše Jů při jejich první spatření prohlásila zcela upřímně: "Mami, to je nádhera!", Jó pytlík odmítla strčit do tašky a tu krajkovou nádheru hrdě nesla sama všem na očím. Muž se jich vyděsil, na krajky on není ;-), ale jabka do nich taky koupil. Jedna prodavačka mi hlásila, že už s podobnými viděla nakupovat jiného pána. Takže závěrem: je to o zvyku - postupně se přestanete stydět a naučíte se nosit je při sobě.

Ještě si chci ušít pár bavlněných pytlíků na pečivo. Hlavně z hygienických důvodů - nemyté ovoce a zeleniny do záclon, pečivo do bavlny :-)

V domácnosti s malými dětmi je často vysoká spotřeba papírových ubrousků na všechny ty nudle u nosu inudle z polívky u pusy či na stole. Už před Jáíkovým narozeniním jsem část starých čtvercovek rozstříhala, olemovala na overlocku a začala používat jako ubrousky/kapesníčky místo těch papírových. Část z nich už se roztrhala, část se poztrácela a bylo na čase ušít nové. S množstvím jsem to trochu přehnala - použila jsem nějaké staré plínky a starší na pár místech roztrhaný ubrus. 


A náš poslední maličký krůček - recyklovaný toaletní papír - balený v pruhu recyklovaného papíru místo několika běloučkých navoněných roliček v igelitu. Trochu jsem se tohoto kroku bála, jestli papír nebude příliš hrubý, ale je hebký jako dětstká prdýlka.





A co vy? Přemýšlíte o tom, kolik po vás zůstává odpadu? My odpad třídíme už dlouho a myslím, že důkladně (kromě skla, papíru, tetrapacku, plastu i bioodpad a všechny kovy (na obojí se dají v Praze najít popelnice)), ale teprve nedávno jsem se díky skvělému Zuzčinu blogu začala postupně zamýšlet nad tím, jak bychom mohli množství odpadu snížit.

Pro všechny vytrvalé čtenáře, kteří dočetli až sem je tu GIVE AWAY - tři záclonové pytlíky (a pokud budete chtít i 10 ubrousků z ubrusu) . Stačí zanechat kometář s kontaktem na sebe.

25 comments:

  1. Utekli mi fruitsacky (jmenovalo se to o chlup jinak) na hithitu....videlas? tam byl podobný nápad a jak uspěli . x násobně převýšila požadovanou částku... tak zkusím vyhrát tyhle záclonové...díky.MISHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Míšo, tak fruitsacky vůbec neznám. Já k zero waste čtu jen ten jeden Zuzčin blog, nic víc a úplně mi to na přemýšlení stačí.

      Delete
    2. Tohle hele FRUSACK: https://www.hithit.com/cs/project/2696/reknete-s-frusackem-sbohem-plastovym-sackum tady

      Delete
  2. Než se někdy v budoucnu dostanu k ušití vlastních... :-) urvav(zavinac)post.cz

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Já jsem si podle vašeho vzoru ušila vlastní záclonovky. Tímto jen dávám vědět, že inspirujete 😉 A k tomu ještě z jemného froté ručníku odličovací tamponky... Mám z nich radost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na odličovací tamponky se taky chystám, i když já teda líčení moc nedám aodličování ještě méně.

      Delete
  5. Je to prima nápad, hlavně ty ubrousky, naše malé dítě je také samá nudle, ať už z polévky nebo z nosu a látkovým čtvercům už odrostlo:) Díky za inspiraci! p.vytiskova@gmail.com

    ReplyDelete
  6. já si před týdnem ušila též vlastní pytlíky ze záclon a přesně... první nákup byl trochu nervák :) pan pokladní nejdřív nechápal co to jako je, ale pak se uchechtával. ale jsou super, i na prádlo třeba, na cesty. na pečivo též plánuju plátěnné.takže i já děkuji za inspiraci! těším se, až v obchodáku potkám někoho podobně vybaveného. Jana.

    ReplyDelete
  7. Evi,
    i my třídíme odpady celkem pečlivě.
    U nás se třídí do pytlů, takže koncem měsíce se skoro nevejdeme s pytli a autem do garáže ;-)
    Ale pytlíky ze záclon jsem ještě sít nezačala.
    My totiž ani záclony na oknech nemáme, jen roletky a závěsy.
    Ale moc se mi líbí tvoje nápady, jak ještě ulehčit přírodě a tak se ráda zúčastním tvé giveaway.
    Pěkný víkend!
    Ilona.Rezaninova@seznam.cz

    ReplyDelete
  8. Evi,
    super. Taky hodně přemýšlím o množství odpadu, ač ho třídíme. Třeba malý smetánek, kterého jsou dvě velké lžíce a náš jedlík to má za necelou minutu v sobě... baleno do kelímku z ropy, který nás všechny přežije?
    Tyhle malé krůčky jsou moc potřeba, fandím.

    ReplyDelete
  9. Jé, pořád se nemůžu dokopat, abych si pytlíky ušila. Moc se mi ta myšlenka líbí a plastové pytlíky mě pěkně štvou. Snažím se jich brát co nejméně, ale tohle by bylo ještě lepší. Díky za inspiraci. V.Belikova@seznam.cz

    ReplyDelete
  10. Zrovna dneska jsem pri kupovani jablek premyslela jake by to bylo je davat do sacku ze zaclony ☺ Snazim se taky setrit prirodu jak to jen jde, i kdyz manzel mi vzdycky rika "na pravo rakety, na levo rakety, k cemu to zachranujes ☺" Jenze nekdo to delat musi. Mam biopopelnici, tridim jak vztekla, nejradsi bych mela vsechny kontejnery u domu ☺ Chlapi ve sbernym dvore krouti hlavou co vsechno tridim. Kdyz me se to prici vyhodit to do kose, kdyz si predstavim ze to tam lezi stovky let. Rozhodne je super, ze se o tom mluvi a najdou se lidi, kteri to delaji ☺

    ReplyDelete
  11. Zrovna dneska jsem pri kupovani jablek premyslela jake by to bylo je davat do sacku ze zaclony ☺ Snazim se taky setrit prirodu jak to jen jde, i kdyz manzel mi vzdycky rika "na pravo rakety, na levo rakety, k cemu to zachranujes ☺" Jenze nekdo to delat musi. Mam biopopelnici, tridim jak vztekla, nejradsi bych mela vsechny kontejnery u domu ☺ Chlapi ve sbernym dvore krouti hlavou co vsechno tridim. Kdyz me se to prici vyhodit to do kose, kdyz si predstavim ze to tam lezi stovky let. Rozhodne je super, ze se o tom mluvi a najdou se lidi, kteri to delaji ☺

    ReplyDelete
  12. Evi, díky za další inspirující článek. Pečivo peču doma, ovoce a zeleninu většinou ze zahrádek(naší, babičky, kamarádek), jogurt dělám ve velkém hrnci, s malým princem látkuji a přesto se děsím, kolik dokážem vyprodukovat odpadu.
    Se starými ubrusy skvělý nápad, zrovna včera jsem u žehlení přemýšlela, co s těmi flekatými, na stůl by to byla už hanba dávat, holt mají odsloužíno,ale jsou bavlněné, příjemné. Občas jsem dělala utěrky, nyní řešíme upatlané ručičky, nudle u nosu zatím jen jednou, ale ono to období pomalu přichází, stačí mrknout z okna. Když rýmují starší děti, automaticky si berou pleny, jsou příjemné a není problém je vyvařit.
    Krásné dny.
    bohunkazavinacnaiserteckacz

    ReplyDelete
  13. Ahoj Evi, ty pytlíky jsou super! U nás taky třídíme co nejvíc. Nejen sklo, papír, plasty a elektroodpad, ale taky bio - popelnice na bioodpad je super věc pro ty, kteří z nějakého důvodu nechtějí, či nemůžou mít vlastní kompostér. :-) Kapesníky z plínek jsem už kdysi zavedla taky a nemůžem si je vynachválit (bohužel muž se k našemu bavlněnému kapesníkování zatím odmítl přidat :-( ). Mějte se všichni moc hezky a díky za skvělé nápady! ZUZU zuzlajs@seznam.cz www.hrackyzhacku.blogspot.cz

    ReplyDelete
  14. Ahojky, také jsme podědili tašku starých čtvercovek, které jsem rozstříhala a zaentlovala. Používáme je na leccos. na nos, pusu, manžel na mytí auta...Obdivuji, jak všechno stíháte a jak krásné věci vymýšlíte:-) Ráda se koukám na Váš blog a vždycky se těším, co nového bude Annika@centrum.cz

    ReplyDelete
  15. Na pytlíky se k Vám i na blog bagme chodím dívat už delší dobu, hrozně se mi líbí :) My doma třídíme a eliminovali jsme igelitky na "velké" nákupy - vždycky s sebou v tašce nosím látková "somradla", pokud možno s vtipným nápisem nebo hezkým obrázkem. A když už komentuju, chci Vám poděkovat za krásný blog - díky Vám jsem se naučila háčkovat :)
    Jitka
    jitka.modlitbova@post.cz

    ReplyDelete
  16. Svatá pravda, je to nádhera :), díky za inspiraci!

    ReplyDelete
  17. Dobrý večer, také třídíme odpad - nejen plast, papír, směs, ale i bioodpad, sklo, tetrapaky. A stejně jako Vy, poslední dobou řeším, jak to množství snížit. Začala jsem látkovat, nosím textilní tašky (teď si chci ušít další, protože ty staré odchází), nekupujeme minerálky atd. prostě takové malé krůčky. A od přečtení Vašeho příspěvku o sáčcích ze záclon mám záclonu položenou na pracovním stole, tak snad mě to už konečně nakopne se do toho také pustit :-) Petra
    krizulka@seznam.cz

    ReplyDelete
  18. Evi tak u nás je to podobné. Na svačiny máme krabičky. Jídlo si vyřím doma a pak nosím do práce. Nekupuji ani si nenechám dovážet zkrátka v práci krabičkujeme skoro celé oddělení . Krabičku mám z Ikei už cca 2 roky a budu měnit. Stará půjde do plastů - už má chudák odslouženo. Letos v létě jsem si pořídila na zahradu nový kompostér a tak nám přibyl další koš na bioodpad. Třídíme plasty, papír, sklo i hliník (ten malá odnáší do školy). No a jablka kupuji přímo v ovocném sadu do beden po 13 kg. Brambory máme od babičky. Jinak se snažím používat co nejméně pytlíků. Papírové kapesníky jsem zatím neodbourala, využívám je v práci a když měli děti velikánskou rýmu, jinak jsou děti zvyklé brát si látkové kapesníky. Papírových se nechci zatím vzdát, neb na výlety při upatlaných rukouch nebo nějaké nehodě jsou dobré je mít vždy při ruce.
    Snažím se, ale stále mám rezervy.
    I v oblečení se snažím, ale nejde to. Stále nemůžu najít takové, které by vydrželo alespoň 2 sezony bez vytažení, oprání nebo prošoupání.
    Nemáte některá typ, kde nakupovat kvalitní oblečení?
    T.

    ReplyDelete
  19. tomuhle já fandím. pro mě je třídění a vůbec tenhle přístup v podstatě otázka morálky :)
    marketa.botankova@seznam.cz

    ReplyDelete
  20. Dobrý večer, Evi, giveaway se ráda zúčastním :) My také třídíme, co jde, papír, plast, sklo, bioodpad, hliník.. nakupuji převážně v sekáčích a nepotřebné věci dáváme do kontejneru diakonie... prostě se snažíme, rozhodně nám toto téma není lhostejné.
    Mějte se krásně a ať se Vám daří. Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    ReplyDelete
  21. Taky se snažíme co nejvíce třídit, nekupovat a nepoužívat mikrotenové sáčky. Na pečivo používáme papírové sáčky pořád dokola..až se rozpadnou:). Takže záclonové by se hodily. :)
    martinaslivova@gmail.com

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.