1.7.16

Pauza


Cítím, že si potřebuji dát od blogování pauzu. V létě nás toho čeká hodně - stěhování, dovolená v Chorvatsku, čtvrté dítě  :-))), pobyt matek s dětmi na chalupě, zvykání si na Prahu. Pomalu začínám balit naše věci do banánových krabic, loučím se s domem, zahradou, lidmi. V týdnu truláři dovezli skříňku do koupelny a na záchod, které měly být před třemi lety. Takhle si jich užijeme možná týden.

Stěhujeme se počtvrté během 7 let. Nejdřív z Prahy do Brna, pak dvakrát po Brně a teď zase zpátky do Prahy nedaleko původní pražské adresy. Dvakrát jsem se stěhovala těhotná, všechny naše děti se stěhují v druhém roce svého života. Ale abych nepropadala trudnomyslenosti, jistě nás v Praze čeká hodně pozitivního. Třeba Látky Mráz pár zastávak tramvají :-)

Přidávám se k jiným blogerkám a píši seznam toho, co bych chtěla zvládnout o prázdninách,  i když často mám pocit, že bych nejradši přeskočila v čase až do října, kdy bude všechno jakžtakž utřepané.

- chodit brzy spát aspoň 50% letních večerů
- přečíst aspoň dvě knihy
- věnovat se dětem víc než je mým zvykem, hrát si s nimi a užít si to
- pořádně si zaplavat v moři
- připravit pro děti napínavou pokladovku v lese
- ušít dlouho odkládanou piknikovou deku jako dárek
- trávit hodně času s mužem (po roce a půl víkendového maželství to potřebujeme jako sůl)
- večeře v oblíbené hospůdce v Chorvatsku
- navštívit Modrou jeskyni, nejlépe zcela bez lidí
- koupit si něco na krk
- říct muži své plány do budoucna
- sbírat houby
- promoknout na kůži

Krásné prázdniny všem! V září na shledanou!





20 comments:

  1. Evo, příspěvky mi budou chybět, ale naprosto to chápu. A přeju, ať je na konci srpna seznam kompletní :) Přeju krásné a (pokud možno pohodové)prázdniny!

    ReplyDelete
  2. Krásné prázdniny přeji, ať se vám plány vydaří a stěhování probíhá hladce. Domeček prodáváte a stěhujete se definitivně? I když nic není na furt...

    ReplyDelete
  3. Evičko, užijte si překrásné léto a ať všechno dopadne naprosto báječně...;-). Těším se na září na zápisky o krásném létě...;-). P.

    ReplyDelete
  4. Evi, krásné léto!
    A Modrou jeskyni? Jedete na Cres? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syroovku, je to tahle Modrá jeskyně. Ještě jsem tam nebyla za ta léta, co jezdíme do Chorvatska. https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Grotto_(Bi%C5%A1evo)

      Delete
    2. Tu jeskyni velmi dobře znám, je nádherná, ale bohužel se Vám nesplní přání, být tam sami. Je tam vjezd jen s průvodci na lodičkách k tomu určených, ale i tak to stojí zato, jako ostatně celý ostrov. Před pár lety jsme tam byli s dětmi v pronajatém apartmánu hned vedle té nádherné písčité pláže, je to ostrov už v podstatě v subtropech, takže v noci se ochlazuje a sráží voda, kterou se v podstatě zavlažují zahrádky co tam mají lidé z nedalekého Visu a samozřejmě hrstka stálých obyvatel. V době kdy jsme tam byli my, tak tam nebyla voda, ta se dovážela jen lodí a na jídlo a i hygienu se zachytávala ze střech přes filtry. Jen perlička, díky nedostatku vody, osel našich domácích hasil žízeň melounama. Jestli tam budete déle, tak na vrcholu ostrova je stará škola ještě se škamny a opuštěný kostel, určitě ta místa stojí za zhlédnutí. Ach trochu závidím, ale chystáme se tam příští rok, tak snad nám to vyjde. Přeji krásnou dovolenou a bezproblémové přestěhování. Jiřina

      Delete
    3. Jiřino, děkuji za spoustu zajímavých informací. V jeskyni jsme nakonec byli dvakrát, jednou velmi brzy ráno jen s mužem téměř sami a zaplavali jsme si, poté s dětmi klasicky na lodičkách. Na Biševu jsme byli jen jeden den, na opačné starně ostrova je krásná zátoka s písečnou pláží, asi ta vaše. bylo to tam dokonalé (až na komáry v noci).

      Delete
    4. Aktuální údaje o tom, jak se dostat do jeskyně z července 2016. Do jeskyně se lze dostat pouze na oficiálních lodičkách, na které se nastupuje v zátoce Mezuporat, cena vstupného je 70 kuna za dospělého a vybírá ho jeden z Chorvatů sedící u vchodu jeskyně v lodičce, jak žába na prameni. Lodička vpluje do jeskyně malým otvorem, při vjezdu je potřeba se přikrčit. Lodičkáč po vjedu do jeskyně, kde je klidná voda i při vlnách venku, vypne motor a k pohybu lodičky tyč, kterou se odstrkuje od stěn jeskyně. Objede s vámi během chvilky celou jeskyni, nastartuje a frčíte zpátky do Mezuporat. V jeskyni jsou v jednom okamžiku klidně tři lodičky. Ještě před lety bylo možné vjet do jeskyně na vlastním malém gumovém člunku a zaplavat si tam, což zážitek z jeskyně z dvojnásobí a pokud jste měli odvahu tak i proplavat podvodní cestou ven z jeskyně. Vlastně je to všechno možné i teď, jen musíte připlout k jeskyni dostatečně brzy. Žabákovi na prameni začíná pracovní doba v 7.00, kdy vyjíždí z Mezuporatu a u jeskyně je krátce po sedmé. Tam pak objede všechny přítomné čluny a lodě, všem vysvětlí, že doskyně samy nesmí a od těch,které přistihne při činu vyberu vstupné. Pokud se do jeskyně chcete dostat bez placení a hlavně si tam chcete zaplavat, je nutné tam být dřív než on. To je tak o půl sedmé, abyste měli dost času na plavání i na vystřídání se všech člunů posádky. Sice není ještě úplně ideální světlo, ale časná doba skýtá její výhody a na lepší světlo si můžete počkat na bójce v Mezuporatu a zajet si tamještě jednou na oficiální lodičce). U jeskyně se nedá kotvit, takže někdo musí pokaždé zůstat na lodi. Do jeskyně se dá dostat třemi vchody - nejjednodušší je to tím oficiálním, dále je tam jeden pro suchonožce kousek nad hladinou za rohem od hlavního vchodu (boty nutné) a jeden pro potápěče nebo podplavávače. Bohužel jsem na podplavání neměla odvahu, ale je jednodušší vyplavat ven za světlem než vplavat dovnitř do tmy). Hodně štěstí všem. Jeskyně je překrásná.

      Delete
  5. Přeji rychlé přestěhování a krásné léto! Hana M.

    ReplyDelete
  6. Krásné prázdniny a užívejte!

    ReplyDelete
  7. Děkuji všem za milá přání. Ono to nakonec bude všechno v pohodě, ale teď na mě doléhá velký stres, až se vše rozjede, tak už to půjde samo.

    ReplyDelete
  8. Evi, užívejte léta a třeba už v září navi!!! Moc se na vás těším!

    ReplyDelete
  9. Evi, držím palce, ať všechno jde dobře. Ať si nic nepřipouštíš a seš v pohodě, jak nejvíc to půjde. papa Nicenka

    ReplyDelete
  10. Hodně štěstí! A promoknout na kůži a pak si dát horký čaj u kamen - jó, to bych asi taky letos chtěla (a vůbec mě to nenapadlo). :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. letos nám počasí přeje, prší a bouří skoro denně.

      Delete
  11. Teda, to jsou plany, preju at ti vsecko vyjde! Hlavne to spani. Kdybych to psala ja, pripsala bych tam, chodit spat brzo a strizliva :) A co to preskrtnute ctvrte dite? To je nejaky freudovsky preklep? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znáš to: dovolená v Jugoslávii, první dítě :-) . jen takové dráždění mého muže.

      Delete
  12. Také přeji pohodové léto. A stěhování snazší než co Vás teď "straší" + rychlou aklimatizaci v novém. A čtvrté "kotuláčátko od "J" ... to by prostě jen přibylo další kouzelné dítko do krásné rodinky ;O)
    Děkuji za Váš blog, chodím sem čerpat pohododu ;o)
    Helena

    ReplyDelete
  13. Evi, posílám hodně síly a pusu a vzpomínám a těším se, že se někdy někde potkáme... papa Nicenka

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.