8.2.16

První ponožky


Když nepočítám jedny dětské na dvou jehlicích, tak tohle jsou moje první vlastnoručně pletené ponožky. Hned dvě zároveň na jedné kruhové jehlici. Ze začátku jsem byla vážně napnutá, co z toho vyleze, jestli správně pochopím návod, který jsem našla u Katky. Zpočátku jsem nic nechápala, jen jsem poslušně a bez řečí, bez dotazů, bez připomínek, bez licitování, bez vztekání, bez slz následovala pokyny. A ono to šlo. Poučení pro příště:

1. jiný návod, ne že by tenhle byl špatný, jen potřebuji jinak řešenou patu, aby mohla být barevně odlišná
2. menší číslo jehlic a větší délka lanka (už jsem si je koupila)
3. víc utahovat, víc utahovat, víc utahovat
4. ponožky z ponožkové příze se pletou strašně dlouho

návod: Two Toe-Up Socks on a Single Circular Needle

jehlice: 2.5

příze: asi Sportivo od Vlnapu, koupeno před 6 lety

spotřeba: asi 75 g

Pokud by vám z návodu nebylo jasné, jak nahodit, Tady je podrobný česky psaný postup.

7 comments:

  1. Evo ponožky jsou super, barvička krásná. Já je pletu stejně - na jedné kruhové jehlici obě najednou od špičky a pletu na jehlicích č.3 - také používám spotrivo od Vlnapu. Nevím jak moc utahuji, ale jde to. Jelice č.2,5 bohužel nemám - KnitPro je nevyrábí. Takže mi musí stačit ty č.3 - tím pádem musím ponožky přizpůsobit velikosti jehlice.
    Já jsem letos na Vánoce pletla 4 páry dětských a 4 páry dospěláckých ponožek.
    Krásné pletení Tereza.

    ReplyDelete
  2. Kateřiny, děkuji.

    Barvínku, já si dvojky rovnou koupila, ale úplně obyčejné, pletu hodně volně. Nechápu, jak jich můžeš tolik uplést, mě přijde, žeto trvá celou věčnost než se upletou.

    ReplyDelete
  3. Evo nějak mě to chytlo a jde to samo. Nejhorší bylo přijít na to jak je plést. Napřed nahodím špičku a potom pletu podle Sabriny speciál ponožky - ponožky jsou pro 4 jehlice a já si to předělala na dvě. Musela jsem upravit i počet nahozených ok. Takže první 3 páry byl docela oříšek - dětské, dámské a pánské - ale pak to šlo samo. Já bych zase neupletla klasické na 4 jehlicích - upletla bych asi jednu a pak to vzdala. Je to jen o cviku a trpělivosti. Já se zase nedokážu dokopat k tomu, abych začala šít. Moc mi to nejde a tak to vždy odsouvám an potom. Ale o víkendu se budu muset do toho pustit. Zkouším malé ušít triko, tak aby mi z něj chudák nevyrostla.
    Tereza

    ReplyDelete
  4. Díky moc za návod, vypadají skvěle :) Vlněné ponožky miluju, a ráda bych trochu zmenšila zásoby vlny, tak se to hodí. Jediné, co mi vadí, že kloužou, tak mám v plánu kopit ABS hmotu a vyzkoušet "domácí protiskluz".

    ReplyDelete
  5. Katalin, to klouzání mi také vadí, ale mám je na ven do bot, aby mi nemrzly nohy.

    Barvínku, já se do toho taky časem dostanu. To pletení dvou ponožek zároveň na jedné jehlici mi vyhovuje, toho se budu držet.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.