27.6.20

Jak přešít košili na boxerky



Tento úkol mne trápil několik let. Co s těmi košilemi, které už dosloužily kvůli prošoupanému límečku,  látce, na které je znát praní, nebo mastnému fleku, který nejde vyprat ani tím nejsilnějším pracím prostředkem nalitým přímo na skvrnu? Už před lety mne napadlo, že by se košile dala přešít na pánské trenýrky. Kdysi jsem jich muži několik ušila z nakoupených látek, střih jsem tehdy okopírovala z kupovaných. Tyhle kousky vydržely podle síly látky asi 3-4 roky, poctivá bavlna na patchwork drží dodnes.

Několikrát jsem se neúspěšně snažila střih upravit tak, aby se jeho jednotlivé díly daly vystřihnout z rozpárané košile. Letos v zimě jsem na to šla poprvé jinak. Vzala jsem klasický střih a snažila se kousky rozpárané košile sešít tak, aby z ní šly ty tři díly vystřihnout. Osvědčilo se to a dvoje trenýrky jsem takto ušila.

Teď na začátku léta jsem celý týden věnovala "trenkovému" šití, jak z metráže, tak z košil. Při šití z metráže trvá samotné ušití (bez stříhání) jednoho kousku asi půl hodiny. Docela rychlovka. Šití z košile je časově náročnější o rozpárání/rozstříhání košile a sešití jednotlivých dílu k sobě a začistění takto vzniklých švů. Ale člověka těší, že dává látce ještě jednu šanci, i když časově kratší než při šití z nové látky, protože materiál už má něco za sebou.

Jedno z těchto šití jsem nafotila a vznikl Návod na přešití košile na pánské trenýrky.


Na začátku byla pánská košile s dlouhým rukávem a střih na trenýrky. Ten získáte tak, že rozpáráte nějaké dobře padnoucí, ale už poněkud starší. Obkreslíte jednotlivé díly a podle potřeby přidáte přídavky na švy.

Ten můj střih má jeden zadní díl a dva stejné přední. U trenýrek je důležité, aby zadní díl neměl středový šev. Všechny švy, které na zadním dílu budou, musí vést někde mimo střed.


Nejdřív z košile odstřihneme všechny knoflíčky. Nevadí, když u toho prostřihneme i kousek látky, knoflíkové légy ani manžety totiž nebudeme potřebovat. Knoflíčky navlékneme je na dvojitou nit, kterou poté zavážeme na uzlík, a dáme je stranou. Na trenýrky je potřebovat nebudeme, ale mohou se hodit při šití košilových šatů.


Odstřihneme manžety a límec včetně stojáčku. Odstřihneme rukávy od těla a rozstřihneme je podél švů. Rozstřihneme švy, které spojují přední díl a sedlo košile nahoře. Boční švy necháme sešité. Všimneme si, že tyto švy jsou většinou moc pěkně začištěné.


Pokud je na košili nějaké cedulka vhodné velikosti, odpářeme ji a necháme ji stranou. Její příležitost přijde ke konci.


"Tělo" košile rozprostřeme na pracovní plochu. Přední díl trenýrek položíme na přední díl košile tak, aby se boční šev trenýrek dotýkal v celé své délce kraje knoflíkové nebo dírkové légy (na fotce je přední díl o 90°otočený, protože košile byla moc krátká a pro takového natočení předního dílu na ní nebylo místo).


Na nákresu je to nakresleno správně. Boční šev košile bude ve výsledku rovnoběžný s bočním švem na trenýrkách. Vystřihneme jeden přední díl a poté zrcadlově obráceně i druhý přední díl.


Zbude nám něco takového. Tahle košile byla hodně malá a střihové díly se mi na ni jen horko těžko vcházely.


Sestavíme si díly košile k sobě tak, aby se na ně vešel zadní díl.


Jde to. Jen taktak v tomto případě. U jiných košil jsem takovéto problémy neměla.  Sestřihneme tedy rukávy i zbytek těla košile tak, abychom získaly dlouhé rovné strany.


Rukávy a tělo k sobě přišijeme jako na obrázku a švy začistíme. Já začišťuji na overlocku, ale lze použít i entlování.  V ideálním případě je dobré švy začistit tzv. zakládaným přeplátovaným švem, na což je potřeba myslet už při stříhání a přídavky na švy na daných místech příslušně zvětšit. Já si tuhle práci navíc dávám obvykle jen v rozkroku. Pokud ale šijete pro někoho s citlivou pokožkou, doporučovala bych takto začišťovat všechny švy.


Vystřižený zadní díl. Začistíme boční švy.


Položíme na sebe lícem k líci přední díly a sešijeme je podle předního středového švu. Poté šev začistíme, stejně jako boční kraje předních dílů. 


Zadní díl položíme lícem k líci za sešité přední díly. Sešpendlíme spodní šev (rozkrok) a boční švy. U bočních švů necháme dole asi 8 cm dlouhé nesešité rozparky. Spodní šev začistíme.


Spodní kraj nohavic zahneme takto. V rozparcích máme kraje začištěné overlokem nebo entlováním. Stačí je tedy jen jednou zahnout asi 1 cm do rubu. Při spodním kraji nohavic zahneme látku dvakrát asi 1 cm směrem dovnitř. V případě potřeby zažehlíme. Zašpendlíme a prošijeme.


Hotové lemování vypadá takto (nemám to moc dokonalé, uznávám). Začínáme nad rozparkem, abychom zapošitím tento namáhaný spoj posílili.


Horní lem trenýrek zahneme nejdřív asi o 1 cm a pak o 3 cm, čímž vytvoříme tunýlek pro gumu. Přežehlíme.


Ještě před prošitím tunýlku přijde na řadu odpáraná cedulka. Položíme cedulku na přední střed těsně pod budoucí horní okraj a přišijeme ji. Díky ní budou trenýrky lépe vypadat a cedulka také usnadní oblékání.


Tunýlek prošijeme, přičemž necháme asi 5 cm nesešitých na provléknutí gumy. Tunýlek prošijeme také těsně podél horního okraje (na fotce to není).


Provlékneme gumu, sešijeme její konce a zašijeme otvor na provlékání gumy.


Hotovo.

5 comments:

  1. skvělé, z vyřazených košil šiju ještě látkové kapesníky - jsou tenké ale pevné :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mne nenapadlo. Jen ten teňoučký kapesníkový lem je nad moje schopnosti.

      Delete
    2. Na tenké lemy je fajn lemovací patka, např. https://www.sici-stroje-overlocky.cz/prislusenstvi-pro-bernette/1937-lemovaci-patka-f1.html . Rohy mi však stále dělají potíže. Petra,Brno

      Delete
  2. Skvělý návod, děkuji za něj, zkusím jej a dám pak vědět, jak to šlo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem zvědavá, jestli je návod srozumitelný.

      Delete

Děkuji za Vaše slova.