17.1.16

Větrník

Na vánočním večírku Vlněných sester jsem neodolala klubíčku Malabriga v nádherném odstínu hnědé. Původní plán byl uplést z něj tuhle čepici a dát ji muži pod stromeček. Ačkoliv plán zněl jasně, muž dostal pod stromeček jenom klubíčko. Prostě nebyl čas. Po finančně náročných Vánocích se mi nechtělo utrácet za drahý návod ani vymýšlet, jak to ten Stephen West umotal. Najednou se mi v hlavě objevila myšlenka přetahovaných/snímaných (nevím, jaký je správný pojem) oček zatočených do vrtule na pozadí rubového žerzeje. Po chvíli nadšení, že jsem vymyslela něco nového, mi došlo, že jsem něco podobného viděla na ravelry. Jedná se třeba o Twist again hatHurricane hat (tam nejsou přetahovaná oka) nebo Skid přímo od Stephena Westa.

Tahle mužova čepice je přece jen maličko jiná než každá z uvedených a když mohou existovat tři návody, proč by nemohl být ještě čtvrtý, můj. Takže tady je.


VĚTRNÍK

Příze: Malabrigo Rios, odstín Coco

Kruhové jehlice: č. 4

Velikost: obvod hlavy 56-59 cm 

Zkušební vzorek: 10 cm = 20 ok vzorem se sejímanými oky

Vysvětlivky: 1 oko  sejmeme s překřížením doprava (můj pojem, moje vysvětlení, nevím, jak se to oficiálně nazývá): upletu oko obrace, upletené oko chytnu mezi palec a ukazováček levé ruky a podržím za prací, mezitím sejmu hladce následují oko na levé jehlici, obrace pletené oko vrátím na pravou jehlici. Celou operaci lze provést i s pomocnou jehlicí, ale takhle je to rychlejší. 

Lem
Nahodíme 88 ok na kruhovou jehlici. Pleteme 8 řad speciální patentem: 1 hladce, 3 obrace, 1 hladce, 2 obrace, 1 hladce, 3 obrace. Díky tomu  oka z lemu pěkně navazují  na oka v hlavní části čepice. 

Hlavní část
1. řada:  1 oko  sejmeme se překřížením doprava, 9 ok obrace, opakujeme do konce řady, 
2. řada: 1 oko hladce (to sejmuté), 10 ok obrace

První a druhou řadu opakuje až do výše 14 cm od začátku práce.

Ujímání:
3. řada: pleteme obrace 2 oka před snímané oko, dvě oka spleteme obrace, snímané oko sejmeme
4. řada: všechna oka pleteme obrace, jen sejmuté oko hladce

Třetí a čtvrtou řadu střídavě opakuje, dokud nezbyde na jehlicích posledních 16 ok. Poslední ujímání uděláme takto: spleteme vždy dvě oka hladce (na levé jehlici máme od špičky na střídačku obrace pletené oko a snímané oko). Odstřihme přízi a necháme si dostatečně konec, který protáhneme zbylými 8 oky a zapošijeme. 

Pozn: Návod není úplně polopatický. Důležité je plést hladce/smímat stále totéž oko, které vychází už z lemu. Pokud se Vám není něco jasné, zdá se Vám, že mám někde chybu, pište.

5 comments:

  1. Krásná čapka a moje oblíbená barva . A díky za sdílení návodu :-)

    ReplyDelete
  2. Je úžasná!! mohly bychom prosím sdílet na FB? K

    ReplyDelete
  3. Krásná čepice, taky jsem hledala na netu, ale pak jsem to vypustila z hlavy, můžu si návod uložit "pro příště" ????? Hezký den Milada

    ReplyDelete
  4. Katko, sdílení není problém. :-)

    ReplyDelete
  5. Nádhera. Tato i předchozí modré čepičky. Máte talent. A jste s Vašim mužem moc hezcí lidé.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.