14.1.14

Eva / Hanka

Kdysi dávno jsem si plánovala, že se na mateřské naučím vařit. Mateřská se chýlí ke konci, vařit klasickou českou kuchyni stále neumím. Ani jednou jsem nevařila kuře na paprice, nepekla vepřové se zelím a knedlíkem, hovězí vývar mají holky jen u babiček. Něco jako svíčkovou jsem kdysi zkusila, ale Jů, její velká milovnice, prohlásila, že je to hnusné a dala si radši suchý rohlík. Tož, tak je to se mnou. Raději peču nebo vařím bezmasá jídla plná zeleniny. K masu prostě nemám ten správný vztah.

Když jsem si koupila BioAbecedář Hanky Zemanové, napadlo mě, že bych po vzoru Julie z filmu Julie a Julie mohla všechny recepty vyzkoušet a sem na blog napsat a nafotit, jak se mi to povedlo a jak nám to chutnalo, a obohatit tím náš jídelníček o pár nových jídel. BioAbecedář je hlavně čtivě napsaná příručka pro ty, co se zajímají o kvalitu potravin a jejich vliv na naše zdraví., receptů je tam jen necelých šedesát. I proto si myslím, že bych to do toho konce "dovolené" mohla stihnout. 

Nečekejte nějaké recenze. Jsou to spíš poznámky, jaké si jinak píšu tužkou k receptů do kuchařek.

Začínám Zimní ovesnou posilující polévkou


Podle fotky byste nepoznali, že je to to samé jídlo.  Přitom jsem přípravou strávila skoro celé dopoledne. Muž ji už od pohledu odmítl jíst, Jů prohlásila, že chce ovesnou kaši, jen Jó jí snědla docela slušné množství pod pohrůžkou, že jinak nebude mlíko. Přitom nebyla vůbec špatná, mě a mému tatínkovi velmi chutnala.

Příště (zbylo mi ještě 400 g ovsa) budu mixovat pevnou fázi jen s trochou kapalné. Honit mrkev a pár zrníček ovsa ve dvou litrech vody je pro ponorný mixér nadrobotí výkon. Restování zeleniny také zkrátím na pár minut a raději ji povařím s ovsem. Celkově je polévka docela časově a prostorově náročná.

PS: Co jste se na mateřské chtěly/chcete naučit Vy? Máte doma Bioabecedář? Jak se Vám podle něj vaří?

12 comments:

  1. Chtěla jsem se naučit šít, háčkovat a vystudovat VŠ :-)

    No, do šití a háčkování jsem se pustila, že bych to uměla si říct netroufám.

    A VŠ už zaručeně nestihmu :-)

    Ivča

    PS: Jestli budeš mít chuť na další testování, zkus kuře na paprice podle Apetitu. Úspěch zaručen :-)

    ReplyDelete
  2. To je zajímavá otázka, takovou jsem si nikdy nepokládala...chtěla jsem se naučit dobře anglicky do třiceti let. Dvě mateřské, dva pokusy s lektorem, fůra času a výsledek se nedostavuje a hranici věkovou jsem dávno překročila.
    S vaření to mám opačně, zeleninová jídla mi moc nejdou :-) Včera jsem na večeři udělala kuskus se zeleninou a u strávníků jsem pochodila asi jako u vás s ovesnou polívkou...

    ReplyDelete
  3. Bioabecedář doma nemám, ale Biokuchařku jsem měla a i přes mé nadšení pro ,,zdravou stravu" jsem knížku poslala dál. A protože jsem pečící nebo vařící bez masa jako ty, tak mám raději DituP nebo Nigellu Lawson :D .. a recepty naprosto jednoduché a zdravé jsou v Jídlo jako životní styl / i když je to propagováno jako dietní knížka / .. jinak jsem na mateřské 8m a splint jsem si chtěla taky to háčkování ( základy snad už zvládám :) a ta VŠ byla v plánu taky, dokud jsem nepoznala kontaktní rodičovství které spolkne 24h denně :D

    ReplyDelete
  4. Ahoj, tak já chtěla zdokonalit němčinu a naučit se anglicky. Mateřská se chýlí ke konci a angličtinu mám jen základy no a k němčině jsem se ani nedostala. Nějak nemám čas.
    Biokuchařku nemám, protože nerada vařím podle kuchařek. Jediné na co je používám je když peču sladké. Jinak si jídla vymýšlím.
    Hodně vařím masová jídla. Děti milují vývar, ale kdybych neměla papiňák, tak asi neuvařím. Vše totiž vařím v něm. Je to nejrychlejší.
    No a co se týče knedlo-zelo-vepřo tak to raději zajdu k babičce.
    Knedlíky umím, ale moc nevařím. No a svíčkovou i kuře na paprice jsem dělala a oboje v papiňaku. Přijde mi, že vařím pořád to samé.
    Vývar - voda, maso a zelenina do papiňáku, hodinu vařit a pak přidat zavářku.
    No a jídlo - maso ( kuřecí nebo hověží) taktéž do papiňáku, zelenina jako na polévku,ale ještě tam přidávám libeček a červenou papriku, vařit tak hodinku a půl, pak zeleninu rozmixovat a zahustit moukou.
    Jsou to jídla časově nenáročná - nemám ráda časově náročná jídla.
    Občas to proložím bezmasím obědem a zeleninovou polévkou.
    Přeji úspěchy při zkoušení nových receptů.
    Tereza

    ReplyDelete
  5. Bioabecedář mám a jsem za něj ráda. Často do něj nahlížím, když si chci ověřit něco o nějaké surovině nebo se podívat "co to vlastně je".
    Z Bioabecedáře jsem nevařila krom cibulády (výborná!) nic, z Biokuchařky s úspěchem polévku z hokkaido a červené čočky, pohankové palačinky (lámaly se, ale jinak se špenátem fajn) a ještě nějaké krekry, ty byly fuj.

    Celozrnná mouka má svoje limity, na její chuť nejsme moc zvyklí.

    Jednou jsem zahustila celozrnnou moukou koprovku a byla to katastrofa. Chuť obilí přerazila všecky ostatní chutě (změna barvy omáčky na béžovou je chuťově nepodstatná).

    Film Julie a Julia je skvělý, škoda, že u nás kuchařka Julie Child nevyšla.

    Petra, Brno

    ReplyDelete
  6. Zapomněla jsem dodat, že se mi Tvůj projekt líbí a budu jej se zájmem sledovat. Fandím Ti. Petra

    ReplyDelete
  7. Moje milá, za pár mi bude 60...a tradiční kuchyně mi nic moc neříká. Celá léta vařím to,co je momentálně sezonně a všem to chutná. Svíčkovou jsem nědělala snad 30 let...o knedlících ani nemluvím. Někdy se vzepnu a upeču vepřové,často s kuřetem a zelím a br.knedlíky...to máme všichni rádi a považujeme to za "českou tradiční kuchyni", jinak rýže různá, těstoviny v jakékoliv podobě a veškerá možná zelenina v jakékoliv úpravě. Mám štěstí, že muž i dcera to mají rádi, zeť sní všechno,až na "teplou zeleninu",hrášek,řepu,cukety...ale myslím si, že i to se časem poddá...Občas sní a chválí něco, co má základ z"teplé zeleniny". Prostě síla zvyku a co okolí naučíš. Takže starosti s vařením si nedělej,nelámej to, muž i děti nevypadají podvyživeně....Užívej si mateřskou co můžeš, pak tě, chtíc nechtíc, ten kolotoč života trochu víc pohltí, ale nedej se .Zůstaň taková, jaká jsi, se vším....zdraví a spokojenost přeje Milada, návštěvnice blogu...

    ReplyDelete
  8. Evičko, s pořízením Bioabecedáře jsi teda neotálela :-) Tvému odhodlání fandím a veřím, že s dalším receptem to bude lepší. Já jsem už vyzkoušela celozrnný špaldový koláč s pórkem - vynikající, včera všem chutnalo celozrnné rizoto se zeleninou (bez tofu, neměla jsem), dobré byly i jahelné bramboráky s lněným semínkem a luxusní zelené fazolky se smetanovou omáčkou. Jen ty datlové hvězdičky byly moc pracné a výsledek mě neohromil.
    Mimochodem, když se tu zmiňovalo kuře na paprice, tak z Biokuchařky mám oblíbenou cizrnu na paprice ;-)

    ReplyDelete
  9. Dobrý den Evo, dneska ráno jsem si přečetla Váš příspěvek a donutila jste mě nad tím celý den přemýšlet a nakonec napsat i vlastní příspěvek ... no, chtěla jsem se toho naučit víc, než bych stihla za celý život, ale jen abych Vás uklidnila, tak s vařením na tom nejsem taky zrovna nějak světově :o)
    Mějte se!
    RD

    ReplyDelete
  10. Já si chtěla na mateřské udělat doktorát. Zapsala jsem se dva měsíce před porodem. Prostě jsem si myslela, že malé dítě přece skoro pořád spí, tak budu mít na studium spoustu času... No, doktorát nemám. Ale zas tak moc toho nelituju, ten čas bych za nic nevyměnila. :-)
    A u nás tedy knedlíky a omáčky frčí, milujeme je všichni. Přes týden spíš lehká jídla a zelenina, o víkendu maso a knedlík. :-)

    ReplyDelete
  11. ahoj já si všechny recepty upravuju podle našich chutí, takže kuchařky včetně Bioabecedáře používám spíš jako inspiraci..
    Na mateřský jsem se chtěla naučit pořádně šít a přivydělávat si tím - splnila jsem jen půlku plánu, šiju už dobře ale zřejmě strach z neúspěchu či co, mi brání ty výrobky někde prezentovat...
    majda

    ReplyDelete
  12. Na materske jsem chtela precist velkou hromadu knizek, ktere mam doma - po ctyrech letech doma velka hromada knizek pujde do antikvariatu, kde snad bude mit lepsi vyuziti. Nikdy by me nenapadlo, jak jsou dve deti narocne na cas a energii. Chtela jsem si doplnit vzdelani - zacinam pristi tyden, tak to snad stihnu :-)
    Varim podle ruznych kucharek, nejradsi mam asi Ditu P. a Apetit. Inspiraci hledam casto na weu. Chtela bych se naucit varit jidla bez masa, ktera by se u nas jedla. S ovesnou polivkou bych na 100% neuspela. Dneska muz zhodnotil rizoto jako dobre, kdyz mel to same asi desetkrat a vubec mu nechutnalo. Tak to bud chtit jenom vydrzet a dal zkouset.
    At se taky vam dari v projektu :-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.