24.1.11

Návod na nákrčník

Kamarádka mě požádala o český návod na nákrčník. Tak ho sem rovnou píšu a přidávám fotky. Originální návod je odsud, ten můj je přizpůsobený přízi, ze které jsem pletla tj. Merino od Vlnapu a mému dítěti (takový přerostlý rok a půl).



Nákrčník jsem pletla na 5 jehlicích, abych ho nemusela sešívat, ale není to nutné. Nahodila jsem 72 ok a pletla pružným vzorem 2 hladce / 2 obrace do výše 16 cm, pak jsem každé oko rozpletla hladce na dvě oka (144 ok) a pokračovala lícovým žerzejem 4 cm, pak vroubkem (rub i líc hladce, při pletení do kruhu střídat řady hladce a obrace) 2 cm, aby se okraj nekroutil.
To, co je pod nákrčníkem, je nepromokavá přebalovací podložka, která se neprodala na vánočním jarmarku. Vrchní strana je z jemně proužkované 100% bavlny s naaplikovanými stromy a zvířátky, spodní strana je z flísu a uvnitř je nepromoková vrstva (bavlna s PUL zátěrem). Sama jsem měla podobnou pro Justýnku, jen bez aplikací. Velikost je cca 50 cm x 70 cm. Přijde mi to ekologičtější varianta k jednorázovým podložkám. Tahle podložka je stále na prodej.

6 comments:

  1. Ahoj Evi, hledala jsem u Tebe inspiraci na kamašky a natrefila na tento nákrčník, prosím Tě, dal by se plést na kruhových jehlicích? Lenka kotaska

    P.S. jinak blog krásný, občas nakouknu a kochám se, jak jsi zručná a výtvarně nadaná, všechno tak krásně ladí, radost se dívat!

    ReplyDelete
  2. Jasně. Já na nich pletu všechno. Jen je potřeba používat takovou tu magickou smyčku (magic loop, návody najdeš na youtube)

    ReplyDelete
  3. Děkuji, už jsem našla, jak na to.

    ReplyDelete
  4. ahoj Evi, pre koľko ročné dieťa je tento nákrčník ?

    ReplyDelete
  5. Prosím, na kolik ok začít nákrčník pro dospělého ze středně silné příze (DORA)?

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.