25.9.19

Pruhy a kostky




Dlouho nošená v hlavě, notně inspirovaná touhle, všechny látky ze zásob nebo ze zbytků.
Bloky: jednoduchý čtverec, čtverec rozdělený na dva trojúhelníky (HST)  a čtverec rozdělený na čtyři trojhelníky (hour glass).


Prošito diagonálně. Tohle je snad jediná deka, která se mi víc líbila před prošitím než po něm. Prošití zmírnilo přesné geometrické působení.




Rozměry 85x115 cm. Před prošitím jsme si s mužem říkali, že je taková unisexová, ale po prošití v kombinaci s modrým kárečkem na zadní straně působí spíš klukovsky.

Na sobotní trhy jsem si vzala hrací deky jen tak ze sportu a dvě jsem měla vystavená vzadu na stole, takže skoro nebyly vidět. O to překvapenější jsem byla, když se jedna z nich (value quilt) prodala. Vzala si ji paní pro vnoučátko, které se mělo každou chvíli narodit. Později jsem se dozvěděla, že paní nějakou dobu žila v USA se svým manželem, který tam pracoval na našem velvyslanectví. A to je právě ono - v USA je patchworková hrací deka tradiční dárek pro miminko. Kéž by se tahle tradice zavedla i u nás, je mi o moc sympatičtější než Valentýn nebo Santa Claus.

6 comments:

  1. Byla jsem překvapená, jak moc v USA frčí baby quilts. Musím říct, že když nevím co dát kamarádce pro miminko, vždycky nakonec šiju deku. Myslím, že je to krásná památka, která má dlouhé využití. Tato je moc krásná a myslím, že je stále unisexová. Navíc nic dětsky sladkého. Mějte se krásně.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petulo, děkuji. Já v USA nikdy pořádně nebyla, ale tak nějak to z těch blogů cítím.

      Delete
  2. ta se povedla, je moc hezká..Sv.

    ReplyDelete
  3. Evi,deka je nádherná.
    Moc vám přeji, že se deka prodala. Mám z toho upřímnou radost.
    Šijete nádherně.
    Krásné dny.
    Lenka B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé, děkuji. Já ty deky šiji hlavně pro svoji radost, když se prodají je to příjemný bonus.

      Delete
  4. je uzasny. Presitie mu neublizilo. Helena

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše slova.