25.2.16

Když Jáík


Když Jáík spí a holky jsou v ústavech, obvykle rychle udělám, co je třeba v domácnosti, a pak jdu šít. Dnes jsem měla stejný plán. Šup šup pověsit prádlo, vyndat nákup a pak hurá ke stroji ušít si tepláky. Místo šití jsem si sedla k počítači a zdražila všechno své zboží na Fleru, protože je na čase vážit si sama sebe, své práce a svého času.


Já vím, že většina blogerek píše hlavně o tom pozitivním. No mě to poslední dobou moc nejde. Jsem unavená a co se týká trpělivosti s dětmi jsem na dně,  Navíc mi včera večer došlo, že rozhodnutí, které jsme s mužem před časem udělali, není až tak růžové, jak jsem si myslela. Možná, že vlastně budu ještě unavenější než teď a nebudu v okolí nikdo, kdo by mi vytrhl trn z paty jako dnes tchán, který tu s námi dnes hodinu a půl byl a já mohla v klidu uvařit večeři (kterou nikdo nejedl) a vynést tříděný odpad.


Zatímco rána zvládáme relativně v pohodě, večery bývají náročné. Chtěla bych umět víc žít přítomným okamžikem. užít si s Jáíkem půlhodinové pozorování jeřábu, s Jó vaření a přelévání vody a chtěla bych, aby mě bavilo odpovídat na tisícátou první Jůinu otázku, ale většinou se bojím, že když jim to dovolím, pohár mé trpělivosti se naplní a během večerních rituálů přeteče a nebude tu nikdo jiný než zase já, kdo by vytřel podlahu. Takže tak, doufám že bude líp a příště už budu pozitivnější.

21.2.16

Džínová recyklace II


Lepší fotky z dnešního odpoledne, kdy se mi poštěstilo být skoro hodinku a půl sama v domě. Rozstříhala jsem dvoje rifle a jednu sukni a hned mám materiálu na šest dalších recyklovaných nosítek. Občas je fajn mít p*del dvačtyřicítku :-)
 



Na recyklace látek mě moc neužije. Po špatné zkušenosti s roztrženými šaty z recyklované látky, nemám důvěru v pevnost materiálu. U džínoviny jsem udělala výjimku, snad mě nezklame, stejně jako plsť, ze které jsou vlásky panenky.


Zbytky až na dva větší kousky letěly do koše.

Džínová recyklace

Rychlofoto z nedělního ráno. Nosítko ušité z vyřazených riflí. Myslím, že se povedlo. Pro příště mám pár poučení, jak co lépe ušít, jak nezlomit jedlu, že popruhy by mohly být tenčí apod.

20.2.16

Pyramidka s aplikacemi

Látky na tahle nosítka jsem měla koupené a nastříhané už dlouho, ale nevěděla jsem si rady s aplikacemi. Chtěla jsem něco veselého a přitom snadného, protože aplikace vždy zaberou spoustu času. Nakonec jsem si vzpomněla na tuhle látku z IKEA, už byla pěkně prostříhaná, ale pár zvířátek se tam ještě našlo.



Tohle nosítko je můj favorit.

Jedna recyklace nakonec. Proměna starých riflí v nosítko. Práce na dnešní večer.

17.2.16

Třešnička na pyramidce



Pyramidka z nosítek s pejsky. Už s těmi nosítky pomalu končím a v dubnu vrhnu se na jednoduché tašky. Látek na ně mám habaděj.


 Jeden sladký Jáík pro babičky.

14.2.16

Testovací čepice



Chystám se napsat návod na tuto čepici, který bude posléze na prodej na Fleru. Nechtěli byste mi prosím někdo z Vás (tak 2-3 pletařky) otestovat srozumitelnost návodu? Stačí mít doma zbytky (asi 50 g) ladících přízí v tlouštce Fingering, kterou se plete dvojitě na jehlicích č. 4 nebo naopak silnějších přízi (třeba Malabrigo Rios, to potom spíš trochu víc asi 75 g). 

12.2.16

Z tohoto týdne

Pyramidka nosítek.

Barbína na pyramidkové postýlce aneb jak to dopadne, když si nachystáte večer pyramidku, že ji ráno vyfotíte, a dítě vstane dřív než vy.

Jáík chce jíst sám. 

Včera se k mému velkému překvapení začal ve stoje pouštět opory a zkoušet balanc. Moc mu to nejde, ale je to velká sranda. Pro něj i pro nás.

 Rozpletená čepice. Už jsem ji  dokončila, ale je příliš málo hluboká, takže mě čeká párání.

Vázy už tu dlouho nebyly, což ale neznamená, že tu s námi nejsou. Jedno okno ze tří v obývacím pokoji je jen jejich.

9.2.16

Drobné i velké radosti

Jó v mém svetru a ptáček, kterého nakreslila.

Jáík dnes začal obcházet nábytek alias zábradlí u schodiště. PO PATIČKÁCH. Neuvěřitelný pokrok.

8.2.16

První ponožky


Když nepočítám jedny dětské na dvou jehlicích, tak tohle jsou moje první vlastnoručně pletené ponožky. Hned dvě zároveň na jedné kruhové jehlici. Ze začátku jsem byla vážně napnutá, co z toho vyleze, jestli správně pochopím návod, který jsem našla u Katky. Zpočátku jsem nic nechápala, jen jsem poslušně a bez řečí, bez dotazů, bez připomínek, bez licitování, bez vztekání, bez slz následovala pokyny. A ono to šlo. Poučení pro příště:

1. jiný návod, ne že by tenhle byl špatný, jen potřebuji jinak řešenou patu, aby mohla být barevně odlišná
2. menší číslo jehlic a větší délka lanka (už jsem si je koupila)
3. víc utahovat, víc utahovat, víc utahovat
4. ponožky z ponožkové příze se pletou strašně dlouho

návod: Two Toe-Up Socks on a Single Circular Needle

jehlice: 2.5

příze: asi Sportivo od Vlnapu, koupeno před 6 lety

spotřeba: asi 75 g

Pokud by vám z návodu nebylo jasné, jak nahodit, Tady je podrobný česky psaný postup.

4.2.16

Sovičková pyramidka ...


... aneb po večerech tu mám malou manufakturu. Hodinku denně.

2.2.16

Mantinel po šesti letech







Vytáhla jsem z banánovky mantinel, který jsem šila před více než šesti lety. Látky jsou bavlněné i lněné, jak to mám ráda. Obrázky neumělé. Barvy sladěné pro holčičku. Konečně na prodej.

Jů měla podobný, ale ten už šel do světa.



V celé své, mírně pomačkané kráse, jako já po ránu, po šesti hodinách přerušovaného spánku.