29.4.15

Sedm měsíců

Doplazí se, kam potřebuje. Na čtyřech už vydrží poměrně dlouho, ale ještě neleze. Nosí bodýčka velikosti 86. Od půl roku má dudlík. Když řeknu "dudu", tak otevře pusu. Neskutečně rád jí. Zatímco holky byly v tomto věku více méně plně kojené, Jáík vyžaduje příkrmy dvakrát denně. Přišla jsem na to, jak vzniklo slovo "ham". Je to zvuk, který vydá hladové dítě, když mu strčíte lžičku s pokrmem do úst. Rád se koupe, nadšeně kope nohama a stříká po celé koupelně. Nebojí se trávy. Vyrostly mu zároveň obě horní jedničky.

27.4.15

Chléb


Pro tatínka k narozeninám. Kurz pečení chleba a k tomu pár drobností.

 Lněný pytlík na upečený chléb. Vnějšek z nepoužívaného lněného ubrusu, vnitřek z bílého damašku a nádherná tkaná šňůrka. Koupila jsem ji ve Švédsku před neuvěřitelnými čtrnácti roky. Tak dlouho jsem si ji šetřila na nějaký významný projekt.


26.4.15

Nejsem žádný troškař


Sestra si přála jedno pouzdro na mobil, nakonec jich má pět. Tohle s liškami je na pracovní mobil. Látky z nosítek nezbylo dost na to, aby obě strany byly stejné. Aspoň je zábavnější.

Obal na pracovní mobil z krásné látky s kočkami jsem nestačila pořádně vyfotit. Tohle je jeho brácha na mobil soukromý. Jak mě to šití bavilo.

S liškou


Předloni na Vánoce si moje sestra přála pouzdro na mobil. Koupila jsem krásnou látku s domečky, ušila pouzdro, pytlík na sluneční brýle a taštičku na šminky. Během roku se pouzdro ztratilo a časem sestře přibyl i služební mobil. Nám přibyl Jáík a ubylo času, takže k Vánocům jsem náhradní pouzdro prostě nestihla.

Pak měla sestra narozeniny, ale oslava s odkládala víc než měsíc. Naštěstí si chodí pravidelně hrát s holkami. A tak se jednoho krásného dne stalo, že já nebyla nemocná, holky si hrály s tetou tlusťoškou a Jáík si dal svoji půlhodinku odpoledního spánku. Takže hurá ke stroji, vytáhnout zbytek látky s domečky, najít poznámky v sešitě a pustit se do šití. Sestra večer odcházela se staronovým pouzdrem a já byla nažhavená na ušití toho nového, slibovaného k Vánocům. Tady je. Ze zbytku látky na nosítka, kousku nejmíň dvacet let staré kostky a modré bavlny z Ameriky nebo možná ještě Francie na podšívku.

V pozadí jsou veganské perníkové muffinky. Stačí smíchat 2 hrnky polohrubé mouky, půl hrnku cukru, lžičku kakaa, pytlík kypřícího prášku do perníku a čtvrt hrnku oleje. Tohle je základní recept. Já dávám jeden hrnek celozrnné jemně mleté mouky, rozehřátý kokosový olej, nastrouhanou hrušku nebo rozmixovaný jablečný kompot nebo nastrouhanou mrkev, aby o nebylo tak suché. Výsledek je překvapivě chutný. S mlékem a vajíčkem by byl perník lepší, ale ne každý je může nebo chce jíst.

22.4.15

Zase ty pařezy


Krásně se na nich fotí. Ještě najít nějaké pěkné pozadí pro fotky v interiéru.

Zjistila jsem, že nám na zahradě roste taky pár kopřiv. Tak šup s nimi do mixéru společně s jablíčky, banánem a vodou. Cítím se silná jako lev :-) Jen nesmí  kolem letět nějaký streptokok. To jsem hned slabá jako moucha.

21.4.15

Na zdraví

Kopřivák podle Zuzky z Kopečku. Vypadá nevábně, chutná lahodně. Jsem zvědavá, jestli mému organismu vyčerpanému porody a laktací (slova lékaře) pomůže dostat se do formy.

20.4.15

Tváří se jako víla ...

... ale chová se jako divoženka skřížená s hejkalem. Nejradši nosí tričko se žralokem a tepláky, nebýt těch vlasů do pasu snadno si ji spletete s klukem.

18.4.15

Zase ta klubíčka, zase ty čepičky


 Vlnap mě nepřestává překvapovat. Přestal vyrábět další z mých oblíbených barev, kromě tyrkysové a oranžové, je to ještě světle šedá a světle modrá s nádechem do fialovo. Zato znovu zařadil do prodeje královskou modrou a zvláštní červenorůžovou.


Čepičky na objednávku. Pro dva brášky.

15.4.15

Klubíčka na parapetu

Před háčkováním čepičky si vždy chystám klubíčka. Často je přemotávám, háčkuje se mi pak lépe a děti je tak snadno nezašmodrchají, když se jim dostanou do rukou. Z těchto se chystám háčkovat dnes večer.

Různé odstíny tyrkysové a petrolejové.

 Duha. 

14.4.15

Na pařezu

Dva pořádné pařezy doposud užívané spíše na stolování se ukázaly být ideálním místem na focení čepiček. Společně s betonovou terasou jim dávají neutrální pozadí. První dvě čepičky jsou na prodej.





Námořnická čepička z kolekce "jasný proužek".


Všechny barvy moře.


Duha v noci s extra živými barvami.

13.4.15

Očka


Chtěla jsem Jáíka vyfotit na čtyřech. Nepovedlo se. Tak aspoň tyhle neostré oči a oslintaná pusu aneb první dva zoubky se pomalu klubou.

12.4.15

Nedělní oběd

Brambory pečené s cibulí a mrkví, brokolice na páře a marinované tofu :-)

6.4.15

Z Velikonoc

Holky si  (s dědečkovou pomocí) upletly na sebe pomlázku. Pořádně dlouhou. Malý Já poprvé vyrazil s tatínkem vymrskat prababičku, zatímco já doma hodinu a půl trpěla bez svého miminka. Jak jsem se snažila zabavit, abych si moc nestýskala, vyfotila jsem naše duhová vajíčka. Nejdřív naším standardním objektivem, poté z dlouhé chvíle i svátečním.




Duhové barvy mě nepřestávají fascinovat.

4.4.15