29.9.14

My tři holky a jeden kluk

S radostí oznamujeme, že se nám narodil nový člen rodiny - čtyřkilový Kubík. Tady ho holčičky obdivují po příchodu z porodnice.

25.9.14

Pomazánka z červené čočky


Pomazánky u nás moc nejedou, ani dětem ani dospělým. Často však vařím polévku z téměř stejných surovin jaké jsou v Bioabecedáři uvedeny u receptu na pomazánku resp. kaši. Ona je to v mém podání stejně taková polévka kašovité konzistence. Stačí do vroucí vody nasypat trochu červené čočky a hodně mrkve pokrájené na větší kousky a uvařit do měkka. Pak rozmixovat a podávat s chlebíky opečenými na olivovém oleji. Věřím, že podle postupu u Hančina receptu a po přidání pár dalších surovin, by měla polévka lahodnější chuť, ale strávila bych vařením více času než vaření věnovat chci.

Rodinná statistika: Jó tahle polívečka moc chutná, stejně jako mně. Muž ji sní, Jů spíš jen z donucení.

24.9.14

Další proužky

Vestička Viggo upletená ze zbytků nejrůznějších vlněných klubíček. Vestička je sice malinká, ale díky střídání barev a naplétání šesti lemů docela pracná. Výsledek však stojí za to. čeký návod najdete zde.



17.9.14

Došita poslední plínka

Plenkovou výbavičku pro třeťátko mám hotovou. Dnes jsem s pomocí kráčející patky došila poslední kapsovku podle návodu od Jitu. Jen tu patku jsem si měla koupit dřív než na poslední chvíli (doslova, koupila jsem ji dnes v galanterii Iva na Lesné), našívání lastinu díky ní poprvé proběhlo bez zbytečných nervů. 

Veškerý materiál (PUL čtverce, suedecloth, suché zipy, lastin, patentky) je ze sijemdetem.cz. Kapsovek jsem plánovala ušít šest, ale na jeden z PUL čtverců se mi nevešly dva střihové díly. Také jsem nějak nepochopila, že si mám na každou kapsovku koupit jeden čtverec suedecloth a koupila si jen tři, takže jsem na dvě kapsovky musela použít bambusový aksamit. Každopádně mám došito a nemůžu se dočkat až je vyzkouším.


 Košíčkům na kolo/koloběžku/odrážedlo jsem upravila zapínání a přidala cvoky.


Jůiny výtvory. Zákaz telefonování, který nakreslila během jednoho mého delšího hovoru mě dostal.

15.9.14

Rychlofoto rychlokošíčků


Vždy jsem na sebe děsně hrdá, když zvládnu ušít něco s holkama v patách. Dnes to byly dva košíčky na kolo/odrážedlo/koloběžku ušité rychlostí blesku bez možnosti přemýšlení nebo jen kouknutí se na inspirační fotky.

Zapínání jsem ušila jinak a moc nedrží, Takže dnes večer mě čeká přepracování, asi tam dám nějaké cvoky, aby to drželo opravdu. Jinak se ale osvědčily, holkám se líbí a já nemusím tahat všechny holčičí nezbytnosti (plyšáky, štěrchátka, baletní sukýnky).

EDIT: Podařilo se mi proklikat až k návodu. Já ušila dva válce o průměru 12 cm a výšce 13 cm, vnitřní z nich je vyztužený ronarem.

11.9.14

Předposlední várka


Vícevelikostní plínky podle susu sufíka. Ty vpravo jsou z Jůiných milovaných šatiček. Byly už značně seprané, Jó nepadly do oka a tak padly za oběť nůžkám a budou sloužit dál v jiné podobě.

Malé ubrousky z rozpadajících se čtvercovek. U stolu s hodujícími dětmi se vždy hodí.

Nový batůžek


Jó si přála ke třetím narozeninám nový větší batůžek s kočičkou. V IKEA si vybrala fialovou minnu na vnějšek, látku na podšívku jsem dodala ze zásob, inspiraci našla na pinterestu.


Batůžek je dost prostorný, oproti tomu Jůinu ke třetím narozeninám je hlubší, má uzavíratelnou kapsu na předním díle a boční kapsu na pití. Některé části ještě potřebují vychytat, příležitost si to vyzkoušet budu mít při šití nového batůžku pro Jů. Ten má být modrý se žralokem :-(

5.9.14

Oknoflíkován


Overal pro miminko je konečně hotov. Stačilo nezapomenout ho vzít sebou na cestu do města a v galanterii vybrat vhodné knoflíky. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli je přišít modrou nebo šedou nití. Vyzkoušela jsem obě a už tam obě zůstaly.

Návod zde, pleteno z Big Merina od Dropsu (odstíny tmavě modrá, džínově modrá, pomněnka, smetanová, mramor). 

4.9.14

Pruhované kamašky z jehněčí vlny

Jehněčí přízi Timmy jsem dostala jako dárek od milé paní s velmi milým vzkazem na pohlednici s medvídkem Pú. Nejdřív jsem jej ani nečetla, protože jsem si myslela, že je předtištěný, jak bylo písmo úhledné a pravidelné. 

 Využila jsem předmotaných klubíček z trojité příze a upletla kamašky pruhované. Český návod najdete zde. Uzavírala jsem klasicky, ale na jehlicích o asi o číslo až dvě větších, takže spodní konec nohavic je poměrně volný. To je jen taková poznámky pro lenochy, kteří se stejně jako já odmítají učit něco nového. Jana z Kohoutího vršku doporučuje a vysvětluje šité uzavírání.

Kamaše, náš hrubý plot a dýně. Jsem zvědavá, jestli plot zítra takhle krásně udrží i pletenou kombinézu.

3.9.14

Dětská oslava narozenin

Už je za námi a mně spadl kámen ze srdce. Několikrát jsem ji odsouvala, protože jsem nevěděla, jaký dort upéct, jaké natisknout pozvánky a čím děti zabavit. Nakonec jsem upekla, to co loni, pozvánky taky nějak vymyslela a děti se zabavily novými hračkami nebo s jinými maminkami.

Nápis na skleněných dveřích, aby bylo vidět,že tam jsou a nedošlo k nehodě. Panáček s panenkou označují WC.

 Praporky v obýváku. ty nad stolem tu visí už měsíc.

2.9.14

365/365

Poslední fotka projektu 365.  Měl to být poslední rok na mateřské. Nakonec to dopadlo trochu jinak. Nyní mě čeká ještě měsíc a půl příprav na třeťátko.

1.9.14

364/365

Jůino odpolední šití - peřinka a polštářek pro panáčky z Lega.

362-363/365

Už mi ten projekt 365 skoro končí a já nebyla schopná vyfotit tyhle dvě fotky.

V sobotu jsem přesunuly holkám v pokojíčku nábytek, v neděli měla Jó horečky.

361/365


Další dvě plínky pro miminko. Tentokrát vícevelikostní kalhotkové podle střihu a návodu od Susu Sufíka. Postup jsem si při šití druhé plínky trochu upravila a přizpůsobila svých schopnostem.

Vnitřní dotykovou vrstvu tvoří bambusový aksamit, vnější biobavlna potištěná holkami v rámci jednoho nudného odpoledne a prostřední savou vrstvou je bambusové froté. Těch potištěných plínek bude jenom pět, zbytek bude mít vnějšek z bambusového froté. Veškerý materiál (froté, aksamit, suché zipy, patentky) kromě biobavlny je kupovaný na šijemdětem.cz.