28.8.14

360/365

Skoky na druhém stanovišti naučné stezky U Jezírka. Podrobné informace a krásné fotky najdete u Zuzu z blogu Na kopečku.

Moc se mi tam líbilo a holkám snad taky. Jen to vodní stanoviště jsme nějak vynechaly. Škoda jen, že se jedna z holek v lese bála a druhá si hrála na divokou svini. Máme teď nějaké výchovně náročnější období. Předpokládám, že je to pomalu se blížícím příchodem nového sourozence, ale kdo to má kurňa vydržet? 

27.8.14

Uklízím

Povedlo se mi roztřídit kancelářské potřeby v jednom ze šuplíků a zbytek věcí uklidit nebo vyhodit. Hned je mi líp. 

Hromada zpracována

Včera večer jsem definitivně pokořila hromadu věcí na spravení a ušití, tak se tu trochu pochlubím.

 Dvě jemné kabelky s ptáčky pro malé slečny. Obě se hodí k tomuto nosítku.


Jedna veselejší se slony. Z každé strany jiná, protože mi nezbylo víc látky po ušití dvou nosítek.

Háčkovaná čepička na objednávku. 

359/365

Dnešní večeře - sladká zelenina s azuki (recept je tam dost zkrácený) bez pohankových placiček zato na topinkách.

Samotná směs zeleniny a fazolí mi připadala příliš sladká na to, že se v podstatě jedná o slané jídlo. Na přípravu pohankových placiček jsem neměla čas, místo toho jsem nakrájela chleba a dala ho do trouby narychlo opéct pod turbo gril. Je to rychlé, obejde se to bez tuku a špinavého nádobí.

rodinná statistika: muži i mně tyhle topinky chutnaly, myslím, že je ještě někdy uvařím, dětem jsem je ani nenabízela, Jů si dala topinku s máslem a česnekem, Jó banán.

358/365

Konečně chvilka volna na šití a já místo toho uklízím a třídím.

Původně byly všechny stuhy, provázky a šňůrky naházené volně v krabici. Třídila jsem je do zipovacích pytlíků, dokud jsem nějaké měla.

Přemýšlím, jestli mi bude trvat kratší nebo delší dobu než dřív to všechno uklidit, když se krabice zmocní holky. Vysypou to tak, jak to je, nebo ještě snaživě vysypou jednotlivé pytlíčky?

25.8.14

357/365

Část surovin na voňavou rajčatovou omáčku zakoupených dnes na trhu. Česnek jsem nakonec nepoužila. Hotový produkt jsem umixovala, naplnila do sklenic a zavařila (tři velké sklenice od okurek a jedna malá).

Trochu jsme si jí dali s rýží a sojovým masem k večeři. Jů ji všechnu snědla a chutnala jí jako ta ze školky, což je největší pochvala.

Příště se chystám na senzační omáčku z pečených rajčat, pak bych taky chtěla zavařit svoji oblíbenou rajčatovo-cuketovou a po loňském úspěchu i lečo bez zavařování, které je konzervované plnotučnou hořčicí. V receptu píšou, že hořčice v něm cítit není, ale opak je pravdou. Kupodivu to vůbec nevadí.

Co zavařujete vy?

24.8.14

356/365

Naši přivezli pizzu na oběd a zachránili nás. Po dvou nocích ve stanu, chladných ránech a spoustě mokrých věcí. Vzali holky do kina a já místo plánovaného šití padla do postele a celou dobu volna prospala.

355/365

Naši muži na dračí lodi. Umístili se na skvělém jedenáctém místě ze čtyři a třiceti lodí.

354/365

Západ slunce nad Velkým Dářkem se siluetou dračí lodi.

353/365

Jů nese jablka na moštování.

20.8.14

Jahelné bezlepkové lívance


Dnes jsme měly k obědu lívance z neobvyklých surovin - jáhel a pohanky. Recept najdete třeba zde nebo zde. Až na kukuřičnou polentu jsem měla doma všechny suroviny. Polentu jsem nahradila hladkou moukou, částečně celozrnnou. Možná to byla chyba, lívance se hůř obracely. Mléko jsem použila kravské bio. Smažila jsem na slunečnicovém oleji, kokosový by byl určitě lepší a zdravější a dodal by lívancům zajímavou chuť (a možná přebil tu pohankovou).

Rodinná statistika: Jó i Jů se po nich mohly utlouct. Jedna si je dávala s datlovým sirupem, druhá s borůvkovou marmeládou. I mně chutnaly, ale ta pohanka z nich byla pořádně cítit a bylo nutné ji něčím sladkým přebít. Na muže zbyl jeden, ale zatím si ho nedal.

352/365

Jak do (mých) dětí dostat pohanku a jáhly? Stačí usmažit lívance podle Hanky Zemanové.

19.8.14

Modelky

 Pár fotek z dnešního modelkovského řádění.
Jó se řídí pokyny v návodu na soví svetr: "Oblečte si ho a zahoukejte!" 

 Baletka.
 Lord of the hats. Princezna vládnoucí čepicím.

Pletoucí madona

Za tyhle fotky vděčím svým rodičům. Všímavé oči mé maminky zachytily zvláštní objekt, který tatínek vyfotil.

Boží muka na křižovatce v blízkosti obcí Travná a Zálesí jsou ozdobená převážně háčkovanými čtverci a co víc, madona sedící ve výklenku drží jehlice a plete. Krásný příklad querilla knittingu čili yarn bombingu čili partyzánského pletení nebo jak já říkám pouličních pletek.


Detail čtverců. Celá pletenina není upevněná přímo na božích mukách, ale na nějakém pletivu/síti z jemných drátů. Pěkně šetrně, aby nedošlo k poškození památky.

Sama panenka Maria. Tleskám. Bohužel se mi nepovedlo nikde vygůglit autory/autorky.

351/365

Placené modelky.

Nemám problém něco ušít či uháčkovat, mám problém to nafotit a vystavit na Fleru. Nejvíc se mi líbí fotky s modelkami. Takové čepička vypadá jinak, když leží ne zemi nebo když z pod ní koukají dvě krásná kukadla. Jenže holky se poslední dobou nechtějí fotit jen tak, a proto jsem se rozhodla jim za "práci" zaplatit. Doufám, že těch 30 korun byla dobrá investice. Už jen tahle fotka za to stojí.

350/365

Bez fotky. Celý den jsme strávily na Šelepce, nekecám, od 10 do 18 hod.

349/365

Výhled na Brno a Pálavu.

16.8.14

Tašky a taštičky

Tašky ušité za poslední týdny. Větší pro velké, menší pro malé kluky. Na kabelky pro holčičky už mám taky střiženo.


Pro velké. Z pevných ikeáckých látek, které hodně vydrží dají se vyprat.


Pro malé kluky. S magnetickým zapínáním, prodlužovacím popruhem a kapsičkou na zip uvnitř. Najdete je na Fleru nebo pište na mail.

348/365

Tři nová nosítka ušitá včera večer. Dvě s veselými slony, jedno s něžně fialkovými ptáčky.

15.8.14

347/365

Jedna z čerstvě došitých tašek ušitých podle té mojí. Jednoduché, výrazné, praktické, odolné. Bez zapínání jen s jednou vnitřní kapsou na zip.

Díky, sestřičko moje, za dnešní hlídání. Tolik jsem ho potřebovala.

346/365

Včera večer jsem měla síly jen na sezení u počítače a vytvoření pár stránek fotoknihy z roku, kdy se narodila Jó.

345/365

Seznam úkolů na večer. Stihla jsem jen dva a kousek. Dnes po dvou dnech můžu odškrtnout další dva. Přitom jsem je všechny chtěla stihnout za jeden večer.

12.8.14

344/365

Z pracovny. Řídím se heslem: "Nejdřív práce potom zábava".

Tu levou hromadu na spravení jsem až na jeden kousek dnes večer odstranila (předtím jsem ještě vyžehlila hromadu rovných věcí, jen těch pět košil jsem nechala na zítra). Pořád dokola zašívám mužovy roztrhané kalhoty, jiné zkracuji na kraťasy a Jů našívám srdíčkové záplaty na tepláky.

Za chvíli se vrhnu na došití dvou dámských tašek. Poté bych chtěla u kakaa zvládnout aspoň jednu stránku do fotoknihy z roku 2011.

Tak hurá do práce!

11.8.14

343/365

Postele, postele, hejbejte se. Chtěla jsem vše nafotit pěkně urovnané, ale než jsem si doběhla pro foťák bylo po pořádku.

342/365

Jó a Jankem nalezený janek.

341/365

Rostou.

340/365


Myjeme nádobí.

339/365

Jó se cpe na návštěvě. Chutnalo nám.

338/365

Na výkletě.

337/365


336/365

 V dešti na chalupě. Naštěstí hodně pršelo jen první den. Opět tři matky a šest dětí.


3.8.14

335/365

Zmrzlinka z nového tvořítka typu calippo.

2.8.14

334/365

Naše Jů slavila pět let.

333/365

Měla to být první noc jen pro nás dva za ty roky, co máme děti. Nakonec z toho bylo jen půl noci, ale i tak to stálo za to (první vystoupení našeho kamaráda). Díky milí rodičové moji za ochotu změnit místo hlídání.