30.5.14

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

Nějak té polentě nemohu přijít na chuť. Použila jsem instantní a přišla mi nedovařená, hrubá, bez chuti. Chuť dodala sušená rajčata,  pórek a vajíčko, takže jsme s mužem vše snědli, ale zkoušet tento recept znovu nebudu.

Rodinná statistika: Všichni až na Jó jsme svou porci snědli.

Sytý salát z quinoy, brambor a tuňáka

Naše dnešní večeře. Salát mohu vřele doporučit. Chutnal skvěle a zasytil také proto, že množství určené na čtyři porce jsme snědli ve dvou. Myslím si, že by byl chutný i  bez tuňáka. Stejně jako u jiných Hančiných receptů mi přijde poněkud zbytečně vysoké množství přidaného oleje. Určitě jej uvařím znovu, suroviny mám většinou doma a příprava je poměrně rychlá. Jen kdyby ta quinoa nebyla poslední dobou tak hrozně drahá. Pamatuji, že v DM drogerii stávala asi 90 Kč/ půl kila. Dnes stojí čtvrt kila skoro stejně. Až je jednou rozhoupu, tak si jí koupím pár kilo v opobchodě, kde ji mají za rozumnější, i když stále dost vysokou cenu.

Rodinná statistika: Jů se vrátila přecpaná z narozeninové oslavy, takže jej ani neochutnala, Jó si dala suchou bramboru, samotného tuňáka i quinou ochutnala, ale nejedla, nám s mužem chutnal.

270/365

Všechny barvy Big merina od Dropsu, které mám doma. Některá klubíčka dorazila včera v balíčku. Bohužel barvy na této moc neodpovídají skutečnosti. Jsou na fotce světlejší. Zeshora: smetanová (je nažloutlá), mramor, šedá, pomněnka (trochu do tyrkysova), džínově modrá, tmavá modrá (velmi tmavá), fuchsie, ametyst.

269/365

Dva balíky s materiálem na tvoření. Menší s klubíčky, větší s látkami.

28.5.14

266/365

Na ruční prošívání a lemování knoflíkových dírek jsem si koupila společně s látkou i lněnou nit (tady). Je jí sto metrů a já doufám, že to bude stačit. Jinak budu muset jet pro další do Prahy, což zní tak lákavě.

265/365

Gotické šaty z rubu, aby byla vidět podšívka na živůtkové části. Už se tak těším až si je budu moct pořádně vyzkoušet, ale prvně je potřebovat olemovat výstřih a rozparek mezi předními díly a hlavně ručně obšít nekonečné množství dírek na šněrování. Chybí rukávy, ale na ty je ještě čas.

27.5.14

264/365

Ze sobotní návštěvy arboreta a botanické zahrady Mendelovy univerzity. Na burze skalniček jsem si koupila na zahradu tři drobné bohyšky a těším se na podzim na další návštěvu i nakupování.

263/365

Ze trvalkového záhonu na dvorku. Zahušťuje se.

26.5.14

265/365

První letošní (nedělní) oběd na terase. Žádný elegantní zahradní nábytek, nýbrž konferenční stolek z obýváku a špalky s darovanými podprdelníky. Chutnalo nám i tak. Za ten stín vržený domem jsem neskutečně vděčná, být rostlinou patřím do kategorie stínomilných.

266/365

Z dnešní slavnosti letnic. Škoda, že už holky neměly korunky, slušelo jim to ohromně, královničkám.

23.5.14

262/365

Měla to být velká radost, ale jsem spíš zklamaná.

U Ganelly mají v květnu slevovou akci na příze od firmy Drops. Ač má klubek spoustu, nutně jsem potřebovala silnější 100% merino na svetříky pro holky. Objednala jsem, zásilka velmi rychle dorazila, příze je heboučká, plete se z ní krásně, úplně prsty při pletení hladí. Ale zarazilo mne, jak moc se liší barva reálných klubíček od barvy klubíček na monitoru. Muž tvrdí, že je to tím, že máme podsvícený monitor. Z tmavosti džínově modré mám i radost, tahle se bude Jó líbit, ale hodně mě mrzí ta šedá, čekala jsem světlou, jemnou, tahle je sice krásná, ale taková středně šedá. Fuchsiová je nádherná, ale až později mi došlo, že Jů poslední dobou tíhne ke světle fialové, šeříkové jako je spíš ametyst.

Těšila jsem se, že budu zimní svetříky plést na dovolené v Chorvatsku, ale možná nebude z organizačních důvodů ani ta.

Konec stěžování si. Slevová akce trvá do konce května :-)

21.5.14

261/365

Třetí pokusný živůtek ke gotickým šatům. Omlouvám se za nepřesný termín, snažím se o šaty ze 14. nebo 15. století, nejsem odborník, nejde mi o historickou přesnost, ale zase mě láká možnost si ušít šaty aspoň trochu podobně jako to dělali lidé v době gotické, tj. tak, aby je bylo možné nosit i bez podprsenky a zároveň dát prsům potřebnou podporu.

Je to poprvé v životě, co nešiji podle střihu, ale tvořím střih podle svého těla. Navíc výhradně metodou experimentální. První a druhý živůtek tvořila především moje maminka dle tohoto návodu. Já jsem jen stála, ležela a zvedala ruce, jak bylo potřeba.

První živůtek se nepovedl, každý díl vyšel jinak široký v řádu několika centimetrů. Při dalším pokusu jsme si na to daly pozor, propiskou jsme výrazně vyznačily vertikální osu předního a zadního dílu a tu jsme se snažily udržet na středu. Bez maminčiny pomoci bych tohle sama nikdy nezvládla. Celkově to zabralo asi dvě hodiny. Mami, mockrát děkuji.

Doma jsem pak získaný živůtek rozpárala, jednotlivé díly obkreslila na papír, trochu upravila, aby levé a pravé díly nebyly úplně jiné. Hlavně v oblasti výstřihu. Podle papírového střihu jsem vystřihla díly z látky (stará bavlněná noční košile, kterou jsem si šila na střední) a ty sešila k sobě tak, aby švy trčely ven a bylo možné je dále upravovat.

S mužovou velmi neodbornou pomocí (stačilo naštěstí jen pár čar fixou), jsem střih ještě trochu upravila. Především jsem jej stáhla ještě o pár centimetrů pod prsy, abych docílila lepší podpory. Také jsem natvrdo na stroji  ušila záševky v průramcích, kde látka příliš odstávala.

Na obrázku je vidět, že se ramenní švy posunuly hodně směrem dopředu, takže je budu muset přesunout o něco výš.

Nyní mě čeká další rozstřižení, překreslení na papír, upravení dílů a ušití ještě jednoho modelového živůtku. Hlavně kvůli průramkům. Mám velký strach střihnout do koupené látky bez pořádného upravování střihu. Je jí příliš málo, už se nedá koupit ani o centimetr víc a stála  dost peněz. I tak to budou nervy.

Trochu jiný návod na šaty s podporou pro prsa (bust supportive dress) najdete zde. Některé rady z něj jsem využila. Skvělé je, že na tento návod navazují další návody - na stříhání a sestavení šatů, na rukávy, šněrování apod. (rozcestník zde).

Jak tu v živůtku sedím, tak cítím, že se mi tvoří v pase nepěkné sklady, ale to už nemám sílu řešit.






20.5.14

260/365

První letošní opalování na zahradě.

259/365

Dlouho odkládané pletení - žluté bolerko pro Jů na léto. Mělo být už loni. Ještě předtím z něj měl být svetřík na Jů, miminko v bříšku. Přitom to šlo nakonec tak rychle a za tři dny je hotové, stačí jen přišít knoflík a schovat konce nití. To modré podědí Jó.

258/365

Muž vzal holky na chvilku do práce a já to celé prospala místo, abych šila gotické šaty, bylo to prostě silnější než já.

257/365

Bez fotky. Velmi intenzivní den.

256/365

Po dokončení jedné jsem se hned vrhla na druhou - rok 2009. Už mi zbývají "jen" roky 210-2013.

255/365

Moje večerní a noční tvoření. Fotokniha s fotkami z Peru.

18.5.14

Z nejmilejších svatebních


Když už se probírám těmi fotkami. Jsou některé, které mi vždy vyloudí na rtech úsměv, ne-li přímo hlasitý smích. Tahle je jedna z nich.

Cecilka

Při chystání fotoknihy na mě vykoukla tahle stará fotka. Maminčina kočka Cecilka už tu s námi čtyři roky není, ale vzpomínka na ni mě dojala k slzám. Byla to pěkná mrška, ale všichni jsme ji milovali. Je pohřbená u nás na zahradě.

14.5.14

254/365

Okno u jídelního stolu. Velké, podélné. Původně mělo být nižší, pak se uvažovalo o velikosti od podlahy ke stropu, až vyhrála varianta rámující výhled do zahrady s parapetem na dekorace. Na zahradě je ještě třeba spoustu věcí vylepšit, něco odvést, něco přemístit, něco zavěsit a něco vysadit.

13.5.14

253/365

Dnešní radost. Balíček se lny na gotické šaty. Ten modrý bohužel ve dvou kusech, ale jsem za to ráda. Taky být nemusel. Krémový je testovací na závěsy.

Už se těším na neděli, to snad budu mít konečně čas se do nich pustit.

252/365

Pirožky podle Hanky Zemanové.

251/365

Bez fotky.

250/365


9.5.14

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Poslední dobou vařím trochu Babicovým stylem. Muž dovezl ze služebky brynzu a slaninu. Dva dny na to jsem se v náhlém hnutí mysli, s nohama bolavýma únavou rozhodla uvařit halušky podle Bioabecedáře. Jen jsem doma neměla vlašské ořechy, které jsem se rozhodla vynechat, a síto/lis na halušky, který jsem nahradila krájením těsta na vařečce přímo nad hrncem s vroucí vodou.

Halušky byly bez použití lisu moc velké, uvnitř zbytečně suché a hutné. Věřím, že nakrájení na menší kousky a přidání mletých ořechů by to spravilo.

Takže do příští služební cesty na Slovensko musím sehnat lis i ořechy.

Rodinná statistika: Muž i já jsme snědli vše, Jů dostala tři kousky a ty snědla. Jó, která už při slově halušky nebo noky křičí blééé, dostala suché těstoviny.

Celozrnný špaldový koláč s pórkem


V místním pidiobchodě jsem ulovila poslední pórek, 30% smetanu a listové těsto. Sušená rajčata jsme měli doma, kozí sýr jsem vynechala a místo něj posypala koláč strouhaným sýrem dovezeným z Chorvatska. Přípravu koláče jsem si použitím listového těsta hodně zjednodušila, křehké těsto nemohu hodnotit.

Koláč mi přišel chuťově hodně výrazný. Ačkoliv jsem jej solila přesně podle receptu, byl na mne trochu přesolený. Příště bych upekla dvě varianty, jednu pro sebe a děti jen s méně osolenou pórkovou směsí a jednu pro muže navíc s rajčaty i sýrem.

Rodinná statistika: koláč mi chutnal jen se v něm na mne mísilo příliš mnoho chutí a bylo mi po něm těžko. Jů snědla kousek a chutnalo jí. Muž, který má výrazné chutě rád, jej chválil a vzal si jej druhý den do práce na oběd. Jó jsem nedávala.


249/365

Ty čtyři a půl hodiny čistého času v parku byly holkám málo. Ihned po příjezdu domů vyběhly na zahradu. Já padala vysílením, ačkoliv jsem v parku jen posedávala a háčkovala čepičky.

Ta hromada kostek časem zmizí a na dřevěné konstrukci za Jů bude válecí matrace.

248/365

Nástěnka se nám zaplnila výtvory.

247/365


6.5.14

Salát z quinoy s černými olivami

Výborný zdravý salát. Připravila jsem jej podle receptu, jen quinoy jsem měla méně než je uvedeno v receptu a umeoctu a citronové šťávy jsem do zálivky dala méně záměrně, nemám moc ráda kyselé. Jako bylinky jsem použila jarní cibulku a bazalku.

Příště bych uvařila quinoy dvojnásobné množství, takhle tam bylo hodně zeleniny a salát mi přišel jako večeře málo sytý.

Rodinná statistika: mně chutnal, Jů vyjedla černé olivy, Jó jsem ho ani nenabízela a dala jí jen čistou quinou, muži chutnal: "To je dobře, že je tam tolik zeleniny, aspoň není to zrní tak cítit."

246/365

V nedávné době jsem si ušila dvoje nové kalhoty se sedlovými kapsami v pase do gumy. Jedny na doma, jedny na ven. Z čeho mám největší radost, jsou vnitřní švy začištěné na overlocku. To je taková krása. Šití triček a tepláčků mě neláká, ale tohle úhledné začištění mě prostě dostává.

245/365

Čarodějnice a její kočka.

4.5.14

244/365

 Ranní stínohra.

Návod na kruhovou podložku ze zbytků

Měla bych dělat něco úplně jiného a místo toho píšu na návod, který asi nikdo nebude potřebovat. Ale třeba máte doma stejně jako já velkou spoustu zbytků nejrůznějších bavlněných látek a nevíte, co s nimi. Pokud jsou zbytky ve tvaru pruhů nebo se na ně dají seříznout, tak z nich lze velmi snadno a rychle ušít kruhové podložky a čtvercové chňapky.
Nejprve si nakreslete na papír kruh o průměru, jaký má mít Vaše podložka (moje má průměr asi 25 cm ). Pokud nemáte kružítko, stačí obkreslit vhodně velký talíř nebo hrnec. Kruh vystřihněte. Potom si připravte pruhy látek o různých šířkách (3-8 cm), ale o přibližně stejné délce, větší než průměr podložky minimálně o 2 cm (v mém případě 27 cm). 


Pruhy sešijte delšími stranami k sobě.

Sežehlete, podložte vhodně velkým vatelínem a sešpendlete.


Prošijte obě vrstvy. Já prošívala z obou stran podél každého švu.

Na prošitý výtvor položte lícem k líci kus látky, který chcete mít na spodní straně podložky a to ještě papírový kruh. Sešpendlete. 

Všechny látkové vrstvy prošijte těsně kolem papírového kruhu. Nechte asi 5-7 cm nesešitých na obrácení.

Odstraňte papírový kruh, sestřihněte přebytečnou látku, nastřihněte na švových přídavcích malé trojúhelníčky.

 Obraťte, sestřihněte asi o 1 cm vatelínovou vrstvu v místě na obracecího otvoru, zahněte přídavky dovnitř a sešpendlete.

Přežehlete. Na závěr celou podložku prošijte těsně vedle kraje na stroji. Otvor zašijte ručně drobnými stehy nebo v rámci závěrečného prošití na stroji.

Ať Vám dobře slouží a dělá radost.

POZN: Poslední fotka není reklama na agávový sirup. Jen byl zrovna na stole. Sladíme si s ním palačinky a krupičnou kaši.

3.5.14

243/365

Pastelové chňapky.

242/365

Pastelový máj.

241/365

Montování druhého kompostéru ze starých palet. Ten první už je plný.