30.1.14

150/365

Jóina dopolední hra.

29.1.14

Dvakrát dvě

První dvojka je neostrá. Omlouvám se, ale jen na téhle fotce byla vidět  ušanka háčkovaná pro chlapečka, který nechce chodit v jiné než v té bez uší. K ní stačilo přiháčkovat dvě řady, aby mu ještě rok vydržela. Aby mohl chodit ve své milované i v mrazu, uháčkovala jsem jí ušatou sestřičku podšitou flísem.

Dvojka číslo dvě: Jó a její Mára.

Mára dostal i nové kalhoty. Hotovy za deset minut s Jóinou asistencí.

149/365

Skořicoví šneci upečení ve formě na muffiny vypadají spíš jako růže. Ubrala jsem cukru i másla a chutnaly nám i tak. Tentokrát mi pomáhaly obě holky - Jó ujídala těsto, Jů krájela a ujídala náplň.

28.1.14

Atomový hřib

Dnešní nepovedené chleby. Ten vlevo se mi nepodařilo šikovně sešoupnout do litinového hrnce (je to kváskový chléb bez hnětení), ten druhý je už čtvrtý pokus o krásně nadýchaný klasický český chléb. Nadýchaně vypadá, ale ta prasklina :-(

148/365

Kolíčková kytka od Jó.

147/365

Jó našla zálibu v patlání. V keramice se čtvrt hodiny matlala prstíky ve šlikru a slastně si jím natřela celá předloktí. Dvakrát po sobě. Tady si užívá ovocné přesnídávky.

26.1.14

146/365

Nedělní oběd. Česnečka a chleba s Nejrychlejší cizrnovou pomazánkou z Biobacedáře.

Tentokrát jsem pekla rovnou dva bochníky, protože péct obden je docela náročné. Podruhé jsem zkoušela celozrnný žitný pro všechny. Tentokrát mi víc nakynul, lépe jsem ho propekla, kůrka byla první den parádně křupavá, střída nebyla mazlavá. Mńam. Dětem chutná víc tradiční český.

Rodinná statistika: pomazánka chutnala všem. My s mužem a Jó jsme ji jedli namazanou na chleba, Jů lžičkou z misky (má k pomazánkám trochu odpor ze školky).

145/365

Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč s ovocem z Bioabecedáře. Schválně koukněte na fotku v odkazu. Moc tomu mému nepodobá, co? Pekla jsem v malé dortové formě (průměr 22 cm), skoro hodinu na 180 °C. Asi jsem udělala něco špatně, ale koláč po vyndání z trouby trochu klesl. Místo tvarohu jsem dala ricottu, kterou muž náhodou koupil, jako ovoce jsme použila mražené borůvky, sladila jsem kombinací agáve a rýžového sirupu. Místo citronové šťávy jsem dala trochu pomerančového džusu (vaření á la Babica, no jo, no). Možná to bude ta chyba.

Koláč byl vláčný, možná trochu nezvykle málo sladký, ale to mi nevadilo. Spíš mě překvapila ta chuť ricotty a málo mouky v těstě. Péct znovu ho nebudu, nějak nám to nesedlo.

Rodinná statistika: snědli jsme s mužem na půl, Jů z čerstvě upečeného koláče ujedla kousek kůrky (viz fotka), Jó jsem ani nenabízela

144/365

Kočí v kočáře.

143/365

Nalezený laboratorní deník a kafe s mlíkem.

142/365


Hledala jsem svoje laboratorní deníky z práce a našla deníky z gymplu.

22.1.14

Skořicoví šneci


Máme tu malý obchůdek s potravinami a smíšeným zbožím, kde mají mimo jiné i vážené droždí. Žádná uniformní kostička, jakou si koupíte v celém Česku, pěkně nepravidelný kousek nevábně vypadající hmoty, obvykle s origoš podpisem pracovníka, který jej balil.


Na kynutých těstech ujíždíme stejně jako Stassy. Skořicový šneci měli u nás dnes premiéru, která určitě nebude derniérou. Chutnali nám moc.


Karbanátky z pohankové lámanky


Pohankovou lámanku mám ráda jen tak samotnou nebo třeba s brokolicí a posypanou sýrem. V karbanátcích mě příliš neoslovila, navíc mě vyděsilo množství tuku, které vysály při smažení z pánve. Možná by stálo zato zkusit směs upéct jako nákyp nebo jako přílohu.

Rodinná statistika: muž, Jů i já jsme všechno snědli. Jó si dala suché brambory.

Rajčatová polévka s quinoou


Skvělá polévka ze surovin, které mám obvykle doma. Je osvěžující a trochu kyselá díky rajčatům. Postupovala jsem podle receptu, jen řapíkatý celer jsem přidala už na začátku a nechala ho chvíli orestovat spolu s ostatní zeleninou. Rajčata jsem koupila krájená, ale trocha dalšího pokrájení by jim pomohla.

Rodinná statistika: muži a mně chutnala, Jů odmítla byť jen ochutnat, Jó snědla hlavně mrkvičky.

141/365


Jó.

21.1.14

140/365

Můj třetí kváskový chleba. Nepodařilo se mi ho šikovně vyklopit z ošatky a trochu málo nakynul, ale i tak chutná skvěle s máslem a solí nebo s domácí meruňkovou marmeládou.

19.1.14

Jedeme druhé kolo



Vánoční výzdoba sklizena. Po všem tom slavnostním  lesku a sladkosti červené a růžové barvy, jsem potřebovala trochu osvěžit. Takže jsem vytáhla skoro rok staré potahy, ušila dvě kulaté podložky ze zbytků a hned se mi tu lépe dýchá.


Podložky jsou na ušití super rychlé. Tu menší jsem šila s Jó v šátku na břiše jako za dávných časů. Nemohla usnout.

138/365

Druhý pokus o kváskový chléb. První jsem nestačila vyfotit, byl to klasický český podle Cuketky. Tenhle je celozrnný žitný chleba pro všechny, na fotce čerstvě nahňácaný do formy. Už je i upečený, ale ochutnávat budeme až ráno po důkladném vychladnutí. Jsme napnutá jako guma od trenek, jaký bude a taky, jestli ta lžíce kvásku, kterou jsem si schovala do ledničky přežije do dalšího pečení.

K pečení kváskového mě nakopla Vevka. Díky za to.

18.1.14

137/365

Vánoční dárky pro Jó - domeček a spacák.

136/365

Letošní předsevzetí: víc vařit (jako tradičně), zhubnout (jako tradičně) a nosit sukně (poprvé) :-)

16.1.14

135/365

 Pečeme kringel s miminem zavěšeným proklatě nízko u pasu.

134/365

Když mi chybí chlap, postavím si ho z lega. Kdyby to bylo v životě tak snadné...

14.1.14

Eva / Hanka

Kdysi dávno jsem si plánovala, že se na mateřské naučím vařit. Mateřská se chýlí ke konci, vařit klasickou českou kuchyni stále neumím. Ani jednou jsem nevařila kuře na paprice, nepekla vepřové se zelím a knedlíkem, hovězí vývar mají holky jen u babiček. Něco jako svíčkovou jsem kdysi zkusila, ale Jů, její velká milovnice, prohlásila, že je to hnusné a dala si radši suchý rohlík. Tož, tak je to se mnou. Raději peču nebo vařím bezmasá jídla plná zeleniny. K masu prostě nemám ten správný vztah.

Když jsem si koupila BioAbecedář Hanky Zemanové, napadlo mě, že bych po vzoru Julie z filmu Julie a Julie mohla všechny recepty vyzkoušet a sem na blog napsat a nafotit, jak se mi to povedlo a jak nám to chutnalo, a obohatit tím náš jídelníček o pár nových jídel. BioAbecedář je hlavně čtivě napsaná příručka pro ty, co se zajímají o kvalitu potravin a jejich vliv na naše zdraví., receptů je tam jen necelých šedesát. I proto si myslím, že bych to do toho konce "dovolené" mohla stihnout. 

Nečekejte nějaké recenze. Jsou to spíš poznámky, jaké si jinak píšu tužkou k receptů do kuchařek.

Začínám Zimní ovesnou posilující polévkou


Podle fotky byste nepoznali, že je to to samé jídlo.  Přitom jsem přípravou strávila skoro celé dopoledne. Muž ji už od pohledu odmítl jíst, Jů prohlásila, že chce ovesnou kaši, jen Jó jí snědla docela slušné množství pod pohrůžkou, že jinak nebude mlíko. Přitom nebyla vůbec špatná, mě a mému tatínkovi velmi chutnala.

Příště (zbylo mi ještě 400 g ovsa) budu mixovat pevnou fázi jen s trochou kapalné. Honit mrkev a pár zrníček ovsa ve dvou litrech vody je pro ponorný mixér nadrobotí výkon. Restování zeleniny také zkrátím na pár minut a raději ji povařím s ovsem. Celkově je polévka docela časově a prostorově náročná.

PS: Co jste se na mateřské chtěly/chcete naučit Vy? Máte doma Bioabecedář? Jak se Vám podle něj vaří?

133/365

Můj první chleba - nehnětený z kvasnic. Na kváskový sice nemá, ale je to příjemná změna ke kupovanému chlebu. Postupovala jsem podle postupu v odkazu, jen složení těsta jsem okoukala jinde (u Ennis na ND).

recept na těsto
(píšu to sem i pro sebe)

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky vlažné vody, 1.5 lžičky soli (příště bych dala víc nebo použila větší lžičku), 1 lžička kmínu, 1 lžička octa, 1/2 lžičky suchých kvasnic (dala jsem od oka pekařské droždí)

Postup je popsán u Cuketky. Jen to druhé kynutí jsem zkrátila na 1/2 hodiny.


13.1.14

132/365

Naše první bonsaj. V IKEA k ní dostanete i návod k použití ve dvaceti jazycích.

131/365

Hurá, konečně jsem dopletla přední i zadní díl svetru, který jsem začala loni na podzim. Už jen rukávy a rolák :-)

11.1.14

130/365

Dnešek se vyvedl. babičko Ilonko děkujeme nejen za vynikající oběd.

10.1.14

129/365

Po několika dnech mlhy a mžení, vykouklo sluníčko a začalo kouzlit.

9.1.14

128/365

Pečeme domácí rohlíky, houstičky a postavičky. Recept zde.

8.1.14

127/365

Obchůdek se sponkami a gumičkami přesunuli ze Solniční do Rozkvětu a já v něm ulovila levné a přitom hezké skřipce pro holky na sepnutí vlasů do vany a opravdu velké sponky pro Jů, aby jí nepadaly vlasy do očí.

126/365


Z předsíně. V těch lyžácích muž lyžoval ještě než mě poznal. Baťův reklamní plakát jsem si koupila před osmi lety s tím, že ho jednou budeme mít v předsíni. Dočkala jsem se.

6.1.14

125/365

My čekali zimu a zatím přišlo jaro.

Tulipány na zahrádce na dvorku. Bojím se, že brzy zmrznou. Nejen ony.

Pár vánočních fotek


Pouštění lodiček na Štědrý den a testování dárků na Boží hod.








124/365

Suvenýry ze Štýrska.

123/365

Nemocná Jó spící. Čtvrtá střevní viróza během půl roku, druhá během čtrnácti dní. Poslední dva dny téměř nic nejedla, jen se kojila.

122/365

Věž se spící Šípkovou Růženkou.

121/365

Teprve druhého ledna jsem si vzpomněla, že bych měla něco vyfotit.

5.1.14

120/365

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Měli jsme se fajn, Jů sjela poprvé opravdový kopec, Jó jsme si pouštěli s mužem z kopce mezi sebou, ale nějak jsme to nezvládli vyfotit.

119/365

Jó učil lyžovat muž.

118/365

Jediná fotka tohoto dne. Jůini kamarádi.

117/365

Jů na první hodině v lyžařské školičce na Šumavě.