29.6.13

15/52

Obě fotky jsou ze Stříbření. Jó na kolotoči. Jedna jízda za korunu :-)

Jů jako kočička.

Taky Vám Vaše děti přijdou jako ty nejkrásnější, nejchytřejší a nejšikovnější na světě? Jen nejhodnější mi nepřipadají :-)

28.6.13

Kutnohorské Stříbření

Dvě fotky z minulého víkendu, z oné historické slavnosti. Nějak jsem klasicky nezvládla holky v šatech vyfotit vedle sebe a pěkně s taštičkami na páscích. Vlastně nemám ani jednu z nich zepředu. Jen Jó zezadu.  Goticky moc holky nevypadaly, ale slušelo jim to.

 Tak aspoň jedna hromadné kojivá a mazlivá.

Čtyři dny v Praze

Od nedělního do čtvrtečního večera jsem byla sama s holkama v garsonce, kde jsme s mužem strávili nádherné tři roky života. Jenže tentokrát to nebyla taková pohoda jako tehdy. Nějak jsem tomu pražskému ruchu odvykla. Překvapil mě ten hluk, ta spousta lidí a aut. Do toho dvě velmi živé děti, jedno z nich věčně vyžadující kojení a druhé odpovědi na otázky.

Počasí deštivé. Půdní garsonka o velikosti našeho obýváku. Děti zvyklé na spoustu volného prostoru obklopené věci, se kterými si nesmějí hrát.

Výtah, kupování jízdenek v automatu, cvakání jízdenek, tlačítka na otevření dveří. Každé z toho je důvodem k hádce a bitce.

I tak jsme zvládly nějaké ty obchody s látkami, procházku po Hradě a návštěvu mé bývalé práce (balzám pro oči, úzké údolí Vltavy na sever od Prahy je neskutečně zelené díky lesům na jeho stráních, úplně jsem zapomněla, jak jsem to tam měla ráda a pokaždé jela do práce tak trochu jako na výlet, ať už to bylo na kole nebo vlakem).

Moc jsem nefotila. Pršelo, nechtělo se mi tahat ještě foťák. Tak jen dvě fotky z Hradu.

 Tak takhle se honily a poskakovaly skoro pořád. Před svatovítským chrámem šlo jen o trochu ostudy, ale  v metru nebo na tramvajovém můstku šlo o zdraví a moje nervy.


Každou kašnu bylo potřeba prozkoumat zblízka.



Látečky. Téměř šest metrů bílého lnu, dvě krásné jednobarevné bavlny do zásob, fialové satény a cosi průhledného na locikové šaty a kytkovaná na sukýnku pro Jů.


22.6.13

Koupání

Když se vám nedaří najít nafukovací bazének, poslouží skvěle krabice z IKEA. jen jsem z nich musela vytáhnout komínky látek.

PS: Koupou se na terase, která se snad časem dočká dřeva. V té hlíně za holkama už jsou travní semínka, právě teď venku prší, vypadá to, že se nám zahrada zazelená. Už se nemůžu dočkat.

Čepec

Zamýšlen pro Jů, vyšel velikostně pro Jó. Přijde mi, že nesedí tak, jak by měl, ale i tak se mi líbí. Teď v noci jsem narychlo spíchla ještě jeden o kousek větší. Snad se mi povede holky v těch čepcích a šatech aspoň rychle vyfotit než to ze sebe servou. Jó si svoje šaty ještě ani nezkoušela, asi jí budou moc dlouhé. Přeji krásný víkend.

20.6.13

Pachatel se vrací III

Dnes brzy odpoledne. Příšerné vedro, Jó spící v manduce, Jů naštěstí bdící.

Už se nám to tam trochu páře. Příště si musím vzít jehlu a modrou niť.

Taštička na opasek

Ke "gotickým" šatům pro holky. Z látky, co vypadá jako kůže a koženými detaily. Ušitá dost humpolácky, ale poslouží.

Děkuji za tipy na pokrývky hlavy. Včera jsem našla návod na tu pravou, ale asi už nebudu mít čas ji ušít.

18.6.13

Vodní příkop se zelení

Zahradníci přijeli a zasadily trvalky a sakuru do "vodníhu příkopu" u vchodu do domu. Je to neskutečná potěcha pro oči ta roztroušená zeleň, co teprve až se rostlinky rozrostou. Ve čtvrtek zasejí trávu na zahradu, konečně budeme koukat do zeleně a ne na oraniště.

17.6.13

Šití šatů pokračuje

 Šaty pro Jů na historickou slavnost jsou hotové. Ještě potřebují pár doplňků jako opasek, taštičku na něj a nějakou pokrývku hlavy. Fotka nic moc, ale je na ní vidět, jak se půlkolová (správně asi zvonová) sukýnka krásně točí. Být střižená z celého kola, tak se roztočí do vodorovna. Nemáte někdo (Stassy :-) ) tip na vhodnou pokrývku.

Na šatech po malou Jo se už taky pracuje. Až budou hotové a k nim i doplňky, tak snad dojde řada i na mě a ze závěsu v ložnici si ušiji sukni podle střihu na obrázku.

Dnes jsem po dlouhé době byla zapojena do hraní si na princezny, i když z fotky to spíš vypadá, že jsme doma měli dvě strašidla. Docela jsem si to několikeré přeříkávání vybrané části pohádky užívala. O prázdninách si toho ještě užiju až až.

16.6.13

14/52



Jů se sovou na hradě Veveří. Překvapila mě svou odvahou.

Jó a její výraz, když zjistí, že je fotografována.

13/52

Minulý týden jsem toho moc nenafotila. Tak aspoň jedna společná.

Keramická miska


Fantazie dětí nezná mezí. :-))

14.6.13

Lny na šaty

 Chystáme se na jednu historickou slavnost jako diváci. Neobejde se to  bez kostýmů pro holky. Hlavně Jů by to těžce nesla.
Šaty pro Jů. Modrý živůtek a vrchní sukeň. Spodní sukeň bude hnědá. Inspiraci na střih šatů jsem našla na fotkách na stránkách slavnosti. Neměla jsem sílu šít podle historických střihů, i když by mě to lákalo.

Živůtek jsem okopírovala podle jedněch kupovaných šatů. Sukně jsou půlkolové či jak se to říká. Prostě mají tvar poloviny mezikruží. Docela jsem si po letech užila výpočet průměru ze známého obvodu a pak při šití byla nadšená, že jsem to spočítala dobře a všechno mi krásně vychází a nikde nic nechybí ani nepřebývá.

Píšu jak hotentot. Raději půjdu ručně šaty dokončit.

12.6.13

Autíčka


Nějak se nám tu pomnožila.

11.6.13

Do růžova

Rozchodníky a netřesky v květináčích na antoníčku se ujaly, začaly se vegetativně množit a některé začaly i kvést. Rozkvetl i jeden kamínek. Měla bych šít holkám kostýmy na Stříbření a místo toho dělám nepotřebné blbosti. Nechce se mi začínat zase něco nového, náročného, zvlášť, když holky usínají po desáté večer.
 A komentář mého muže, když jsem mu ukázala, co dělám: " To si děláš srandu. Chudák kamínek nemůže se bránit, nemá nožičky, aby utekl." Tož tomu se říká podpora rodiny :-)
 Kvetoucí rozchodníky. Snad jednou budou i na střeše garáže, až to tu trochu vyschne. Ale to je práce pro zahradníky.

Čepičky na objednávku

Prosím paní Lenku, aby mi na sebe poslala o kontakt. Nejlépe na můj email evulekotule (zavináč) seznam.cz.

10.6.13

Galerie koulí


Červnová koule

Trochu se zpozděním. Nějak jsem si nedokázala najít čas. Nakonec byla hotová za jeden den.

Výjimka

Obvykle sem nedávám fotky jiných dětí než našich, jiných dospělých než nás. Ale tentokrát neodolám. Snad se nikdo nebude zlobit. Je to fotka z víkendu na Vysočině aneb Expedice Apalucha. Šest tatínků, sedm dětí. Muž a Jů se vrátili oba nadšení.  Jen víc takových víkendů.

8.6.13

Fotka z Vysočiny

Vypadají spolu spokojeně, co? Nám s Jó bylo taky moc dobře na návštěvě u našich.

7.6.13

Poprvé na víkend sami

Muž s Jů odjeli poprvé sami na víkend. Až do dneška spolu sami strávili jen tu noc, kdy jsem byla s čerstvě narozenou Jó v porodnici. Ráno si pak pro nás přijeli a odvezli domů.
 Nyní jsou někde na Vysočině kousek od místa, kde byly foceny tyto fotky.
Jů, 5 měsíců, 9 kilo, a jak říkal můj muž na každé ruce pět lokýtků :-) Pamatuji si, jak jsem ji jednou na nějakém cvičení pro děti převlékala a všechny maminky se smály těm jejím faldíkům.

5.6.13

Poslední pyramida

Poslední nosítková pyramida. Tentokrát nosítka s aplikacemi a barevnou vnitřní stranou. Původně jsem měla nakoupeny spony a popruhy na 20 nosítek, nakonec jsem ještě 4 přikoupila. Teď je ještě nafotit a dát na Fler. Pokud se vám nějaké líbí, stačí napsat na email uvedený v mém profilu. Cena jednoho nosítka je 300,-, jen nosítka na této fotce jsou dražší a stojí 400,-.

4.6.13

Pexeso

Moje milované od Tchiba. Je dřevěné. Z rubu má klasické puntíky. Obrázky zvířátek jsou dle mého názoru vkusné a jsou tam právě ta zvířátka, která jsou u mě v kurzu (sova, zajíc, veverka, muchomůrka :-)) Kdyby jen ho bylo s kým hrát. Jů ho sice umí, ale tak se bojí, že prohraje, že ho hrát nechce.

3.6.13

Skleněný poklop

 Opožděný dárek od muže k narozeninám. Přála jsem si ho už dlouho.


Rebarborový koláč. Inspirace zde, recept zde. Recept na křehké těsto zde. Nebo stačí-li vám menší množství těsta (tak akorát na formu o vnitřním průměru 23 cm) smíchejte podle uvedeného postupu 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 180 g hladké mouky a jeden žloutek.

2.6.13

12/52



Vzhůru nohama


Tak to vidím, když cvičím s Jill. Dnes byla čerstvě vytřená podlaha, tak se v ní jak v zrcadle odrážely nohy židlí srovnaných na koberci za pohovkou.

1.6.13

Budoucí nosítka

 V pracovně na stole leží dvě rozešitá nosítka. Dnes večer jsem si na ně nenašla čas, ale zítra je snad dokončím. Z červeného klubíčka za 39,- z galanterie na Jánské bude jednou pouliční pletka.





Látky na vnitřní stranu nosítek. Obě z Ardeka.