31.7.12

Růžový dortík

Jen tak cvičně. Trénink na víkend. Měla bych po večerech šít dárek pro Jů, ale nemám sil. Dnes mě celé odpoledne bolela hlava, večer holky usnuly definitivně až v 11. Šití odkládám na zítra a jen se pochlubím nosícími a dortovými fotkami. Snad babičkám udělají radost.



176/365

Ochutnává jen naoko. Ve skutečnosti si nedala ani kousíček.

30.7.12

Duhové narozeniny

Všechno nejlepší !!! Velká společná oslava se bude konat až v neděli. Dnes jsem jen prostě nutně potřebovala vyzkoušet nové duhové praporky a recept na dort, takže se konala jen aspoň pidioslavička s pididortem. Praporky jsou šité podle mého návodu, vsazené do "rovného" proužku. Šablony na písmenka jsem získala takhle: ve wordu jsem napsala chtěná slova chtěnou velikostí (font Gill Sans Ultra Bold, velikost 200)a pak je vytiskla. 
Dort ladil s praporky. Těsto jsem pekla podle receptu na dort Princezna v dortové formě o průměru 12 cm, kterou Jů dostala od babičky. Duhových barviček jsem docílila barvením potravinářskými barvami. Jsou to obyčejné práškové koupené v retro drogerii na Orlí. Fialovou jsem asi zapomněla koupit, ale namíchala jsem ji z růžové a modré. Modré barvivo bohužel destabilizovala bílkovou pěnu, takže modrý a fialový plát jsou trochu tenčí než ostatní.

Dort po rozkrojení. Uznávám, že zavání chemií. Ale když já miluju duhové barvy a barvení. Ještě budu trochu experimentovat na dortu pro Jů a pak už toho nechám. I když asi ne úplně, protože na blogu Chez Lucie jsou recepty na barevné "macarons", které bych chtěla jednou vyzkoušet. Nejdřív je asi půjdu vyzkoušet do bistra Franz.
 Jů dort ani neochutnala. Jen ten krém, kterého jsem připravila na dva další dorty.

175/365

Lentilka.

Všichni čtyři

Po dlouhé době celá naše rodina na jedné fotce. Děkujeme autorovi.

174/365

Bohužel neostrá fotka. Netřesky miluju. Byla jsem rozhodnutá dát na střešní zahradu jenom levanduli, po dnešku opět váhám. Uáááá.

28.7.12

Ještě jedny pouliční pletky

Díky čtenářce Vendulině jsem objevila další příklad pouličních pletek z Brna. Sice v komentářích bylo, že je to strom, ale já jsem na Žerotínově náměstí objevila tento sloup. Přiznám se, že až na druhý pokus. Pletenina se sloupem barvou skoro splývá. Ladně tvarovaný nápis "Kometa" je vyšitý dvojitou dutinkou. Líbí se mi hlavně písmena "K" a "a", tak pěkně bych je nenapsala ani tužkou.

173/365


172/365


171/365

Už jen ručně přišít lem.

170/365

Vybledlé fotky u babičky.

24.7.12

169/365

Justýnčina.

23.7.12

168/365

Odpolední svačina.

167/365


166/365

Háčkovaná podložka z chaty, kde jsme byli na víkend.

165/365

Maliny s cukrem.

164/365

Nachystala jsem Jů tři sukýnky, ať si jednu vybere s obleče.

18.7.12

163/365

Tak to vypadá, že jsme se dnes definitivně rozhodli pro přesnou barvu přírodního linolea do chodby. Už jsme byli takhle rozhodnutí třikrát a pokaždé jsem to změnili, tak doufám, že tentokrát nám to vydrží. Barvy na fotce bohužel vůbec neodpovídají skutečnosti. 

17.7.12

162/365

Princeznovské šatičky číslo dvě. Touhu po nich způsobily tyhle fotky. Hned druhý den jsme musely. jít koupit růžovou látku (prasátkovky růžový polyesterový satén hodný modního pekla).  Rukávky jsou z našich záclon, krajka je stará jen vybělená savem a ten krásný brokát protkávaný stříbrnou nití je ze šatů Justýnčiny prababičky.

Pěkný návod na podobné šaty je zde. Těm našim chybí ještě olemování výstřihu.

16.7.12

Pouliční pletky aneb yarn bombing v Brně

Nevím, jaký je pro to správný český termín. Wikipedie uvádí "yarn bombing", česky bombardování přízí. V článku na iDnes o opletené lavičce na Žižkově je použit termín "guerilla knitting", který se na wikipedii nevyskytuje. Na wikipedii se dočtete vše podstatné a je tam i několik obrázků. Já jen chci ukázat, jak je opletené Brno a napsat, že se mi to líbí. Vnáší to barvy a vtip do pouliční šedi a nudy. Pokud se to někomu nelíbí dají se oblečené objekty zase snadno vysléci.
Značky u ústí ulice Česká jsou opletené už hodně dlouho.
Tyhle malé háčkované čepičky zdobí mříž na vstupních dveřích budovy střední školy na Husově. Bohužel jich už pár zmizelo od doby, kdy jsem si jich všimla poprvé. 
Stromy na Jánské někdo do háčkovaných a pletených svetrů oblékl teprve nedávno.

Víte ještě o nějaké příkladu z Brna? Nebo z Česka. Já vím jen o lavičce na Žižkově z této reportáže, ale naživo jsem ji neviděla.

161/365

Přijde mi, že se nám po Brně množí opletené a oháčkované věci. Toto jsou stromy na Jánské.

160/365


14.7.12

Café Tungsram

Po nákupu na Zelňáku a výstavě jsme zamířili do stylové kavárny Café Tungsram hned za rohem. 

Bohužel moc klidu na focení nebylo. Mrzí mě, že jsem na druhé fotce nevybrala nějaké méně rozbité dlaždice, a  přemýšlím, jestli se ten přechod původní dlaždice / moderní stěrka nemohl obejít bez té lišty.

 Skládání vaječného hlavolamu.
Jů pochutnávající si na kapučínové pěně.

159/365

Další z mých milovaných květin. U Ústředního hřbitova je mají za bezkonkurenční ceny v široké paletě barev. Tahle fotka je ale ze Zelňáku.

158/365

Už jsem si skoro myslela, že si Jů nikdy neobleče kalhoty. Přitom stačilo, aby starší kamarádka měla stejné rifličky. V sobotním deštivém počasí se to hodilo. Jen doufám, že se zase vrátím k sukním a šatičkám, nějak se mi k ní víc hodí.

157/365

Na trampolíně u kamarádky se nám líbilo všem třem holkám. I Jó, i když z fotky to tak nevypadá. Přemýšlím o tom, že by to byl dobrý dárek pro holky třeba k Vánocům.

11.7.12

156/365

Nedávno se mě kamarádka ptala, kdy se učí děti jíst samy lžičkou. Nevěděla jsem, že se nás to bude brzo týkat. Takže Jolanka chce jíst sama od 10 měsíců.

10.7.12

Pátý, šestý a sedmý týden

 Část pátého týdne.
 Šestý týden.
Čtverečky sedmého týdne se mi hodně kroutí. Bude to asi tím, že háčkuju z přízí různé síly. Tento týden se háčkovala podle videa a přišlo mi to složitější než podle psaného návodu. 

155/365

Jolančiny nožičky tu byly nedávno. Tohle jsou Justýnčiny s nalakovanými nehýtky.

154/365

Rozmazaná, tak to dopadá, když člověk to focení celý den odkládá a fotí za šera. Jeden ze čtverečků k 8.týdnu. Druhý je neznámo kde. Podezírám Justýnku, že si ho strčila někam do kabelky.

9.7.12

Výlet do budoucího okolí

 Z dnešního výletu do lesa.