31.5.12

Deka z babiččiných čtverců



Dlouho jsem přemýšlela, jak se šikovně zbavit všech těch klubíček, která mi leží nevyužitá v komoře. Řešení mě cvrnklo do nosu samo. Háčkuju "granny square sampler afghan", což se těžko překládá. Je to vzorník nejrůznějších babiččiných čtverců  v podobě deky. Vlastně ani nevím, jak bude výsledná deka vypadat, prostě jen slepě následuju návod od Blair, který každý pátek objevuje na její blogu Wise Craft

Týden první - jeden kus klasického babiččina čtverce o sedmi řadách  a dva kusy o pěti řadách.
Tenhleten prďola je z druhého týdne, kdy se má uháčkovat 10-14 kousků klasického babiččina čtverce o třech řadách. Přiznám se, že nemám ráda to schovávání konců. Přijde mi pomalejší než samotné háčkování. Snažím se to nyní dělat průběžně, aby toho potom nebylo moc najednou. Jediné, co se mi na tom líbí, jsou ty pestrobarevné hromádky odstřižků.

PS: Taky vás tak fascinuje slovo "afghan"?
PPS: Kdyby jste se chtěl někdo přidat a potřeboval byste pomoci s anglickým překladem, tak ráda pomohu.

115/365

Už zase jedu v háčkování. Na cesty do auta i na procházky je prostě nejlepší. Tentokrát se snažím spotřebovat nejrůznější zbytková klubíčka. Háčkuju "granny square sampler afghan"  podle návodu na pokračování od Blair z Wise Craft.

Nové zboží na Fleru

 Rozhoupala jsem se a přidala jsem velmi "aktuální" zboží na Fler. Adventní kalendáře šité podle návodu, který jsem sepsala. K tomu dvě batohátka, jedno šité na objednávku.



.

30.5.12

Pivoňky v nové váze

Druhá z váz, které včera přišly poštou. Akorát na pivoňky, které právě kvetou.

114/365

Střevíček ztracený na schodech. Myslím, že každému je jasné, na co jsme dnes celý den s Jů hrály.

29.5.12

113/365

Vázy o poličku vedle. Dnes přišla balíčkem ta prostřední světle zelená spolu se dvěma zelenými kamarádkami.

28.5.12

27.5.12

111/365

Konečně chvilka volna na nafocení čepiček a jiného zboží na Fler.

26.5.12

110/365

Pro jednu z babiček k narozeninám.

25.5.12

109/365

Kavárna kolem níž téměř denně jezdíme. Nikdy jsem si nevšimla těch nádherných skleněných popelníků. Až dnes.

PS: Schválně jsem na ně koukla na Aukro. Dalo by se určitě vybrat, ale zůstanu věrná vázám.

24.5.12

109/365

Jolanka kartáč zatím na rozčesávání moc nevyužije, ale na hraní je skvělý.

23.5.12

108/365

Jolanka a časopis.

107/365

Vrhla jsem se na křížkové vyšívání.

106/365

Díky tomu kartáči je Justýnka ochotná nechat si rozčesat vlásky. Opravdu skoro netahá. Mám to ověřeno na vlastních vlasech, které jsou díky melírovanému "voživení", po umytí téměř nerozčesatelné.

105/365

A já celý včerejší večer ten metr hledala.

19.5.12

104/365

Po svatbě na stavbě. Obě děti spaly v autě, tak jsem si náš budoucí domov mohla konečně v klidu prohlédnout. Tohle je z mojí budoucí pracovny.

18.5.12

103/365

S medvídkem a nočními šatičkami v baťůžku (chápejte, tohle dítě spí i v noci v šatičkách) a peřinou u táty v podpaží vyráží k babičce na noc. Ještě před rokem naprosto nemyslitelná situace, dnes tvrdá realita. Justýnčina třetí noc beze mne a moje třetí noc bez ní. Jolanka usnula nezvykle brzy, takže je tu klid jak v hrobě.

17.5.12

102/365

Do schránky dnes dorazil malý balíček se šatičkama z druhé ruky. Na fotce bohužel není vidět Justýnčino nadšení ani nové silonky, se kterými chtěla i spát. Po těchto šatech toužím od té doby, co jsem spatřila tuhle fotku. A díky téhle jsem věděla, že existuje i růžová varianta. Modrou variantu jsem na mimibazaru zatím neulovila, ale třeba se mi poštěstí později, Justýnce sluší i ta růžová. V blízkých dnech by měly dorazit ještě dva šatičkové balíčky, tak radosti bude doufám ještě víc. Ona Justýnka si totiž odmítá oblíci kalhoty, nosí jedině sukně a šaty, leze mi do skříně, bere si moje silonové podkolenky a nosí je jako samodržící punčochy. Bačkůrky se pak promění v plesové botičky na podpatku, já musím pustit hudbu a ona si tu tančí s nějakým chlapečkem Kubou, který je o kousek vyšší než ona.

16.5.12

101/365

Babiččin šátek posloužil jako vlasy víly Amálky.

100/365

Stá fotka v projektu 365. Nemohla jsem odolat a musela jsem vyfotit tuhle ceduli (zasvěcení pochopí, ostatním se omlouvám).

15.5.12

Obal na knihu

Dneska odpoledne holky usnuly téměř zároveň. Já si nejdřív zdřímla s nimi a pak odhodlaně vstala a ušila si obal na knihu. Už dlouho jsme po nějakém toužila. Obal je oboustranný, šitý dle tohoto kvalitního australského návodu. Šití je to extra snadné, vhodné i pro úplné začátečníky. 

99/365

Oblíbenou Jolančinou zábavou je vyházet všechny knížky z nejnižší poličky v knihovně. Justýnka jen využila uvolněného prostoru.

13.5.12

98/365

Justýnčina nová peněženka šitá podle vypůjčené. Látky i knoflík si Justýnka vybírala sama.

12.5.12

97/365

Justýnka dostala před několika týdny od prababičky  plechovou krabičku od sušenek, aby si měla kam dávat svoje šperky. Bylo potřeba ji trochu vypolštářkovat, aby se tam korálkům pěkně odpočívalo. Dnes pršelo, tak jsme společně tvořili. Z plsti jsme vystřihli obdélníky, ty jsme ozdobili výšivkou z předního stehu a obdélníky nalepili do krabičky. Justýnka poprvé opravdu šila (na obrázku je to ta žlutá stěna krabičky úplně nahoře). Vedla si při tom výborně, ani jednou se nepíchla a opravdu se jí pár stehů povedlo. Mě ještě čeká ozdobení víčka, na která má přijít nějaká princezna.

11.5.12

96/365

Stará plastová kapsička na doklady dosloužila, tak jsem si přesně podle ní ušila látkovou. Snad vydrží déle. Návod, jak ji ušít je třeba tady. Já jen přidala výztuhu a zapínání přišívala až po došití kapsičky. Knoflík je tam jen na ozdobu, zapíná se na cvočky. Hned na to jsem ušila maličkou peněženku i Justýnce, protože si teď často hrajeme na "paní pokladní".

10.5.12

95/365

Tak tu máme zase jedno zátiší s kávou na stole. Asi jich bude ještě hodně, nějak mi teď dochází inspirace a síla fotit něco nového. Všimněte se prosím, že stolek je zelený, což znamená, že káva se podávala venku na terase. A čtu novou knihu. Forsyti se ukázali nad mé schopnosti. Takže jsem si koupila Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové, která chodila na střední do vedlejší třídy. Zatím se mi to u kojení čte výborně.

9.5.12

94/365

Žluté vaření.

93/365

Na tohle zátiší koukám pokaždé, když jdu po schodech.

92/365

Nechtěla jsem dávat Justýnce náušnice, když byla maličká. Jednak jsem jí nechtěla působit další bolest (byla docela uřvané miminko), jednak jsem se bála, že si je nějak strhne. Poslední dobou po nich hodně toužila, protože princezny přece nosí náušnice. Úplně jsem zírala, jak krásně u doktorky při nastřelování spolupracovala. Ten můj strašpytlík a  neposeda klidně seděl u sestřičky na klíně a nechal s nastřelit jednu a pak hned druhou náušničku. Ani slzička neukápla.

7.5.12

91/365

Noční návštěvník. Tentokrát ho odhalily stopy zablácených tlapek. Přemýšlím pokolikáté u nás už byl a o kdo to vůbec byl. .Vešel balkónovými dveřmi do ložnice, sešel  po schodech, prošel celým obývákem, pak  přes koupelnu až na záchod a potom zase zpět ,jen to ještě prošmejdil pod jídelním stolem.

90/365

Ze svatebního večírku.

4.5.12

89/365

Justýnka se špatně probudila z odpoledního spánku a vyžadovala "do kolíbky do šátečku". Jolanka na to jen smutně koukala a šla na záda. Naštěstí stačilo pár minut a Justýnka chtěla ven ze šátku. Nálada se jí sama od sebe zvedla o 200%. Jolanka šla na bříško, neboť zoubky stále rostou. Díky za ty šátky a nosítka.

88/365

Foceno těsně před půlnocí. Asi nám rostou zoubečky či co.

87/365

Hrajeme si.

2.5.12

86/365

Cestou domů z chalupy.

85/365

Na koníkovi. Ve skutečnosti se Justýnka k tátovi něžně tiskla, ale jakmile jsem ji chtěla vyfotit dala ruce dozadu.

84/365

Buřtopeky.

83/365

Na lavičce před chalupou po návratu z uspávací procházky. Jolanka u táty v jeho prvním a prý i posledním šátku.

82/365

Začala nám klobouková sezóna.