27.4.12

Návod na nosítko na panenky

Podařilo se mi poměrně rychle nafotit a napsat návod na ušití nosítka na panenky. Děkuju za to svým dětem a mým rodičům.Rodičům za to, že pohlídali obě děti a dětem za to, že se nechaly hlídat. 
Řekla bych, že ušití nosítka zvládne bez větších bojů i začátečník, který má natrénováno šití rovných švů. Nosítko se dá ušít za večer ze zbytků látek, které máte doma a z popruhů, které odstřihnete ze starého batohu. 

EDIT: Materiál na nosítko lze nově koupit u mne na Fleru nebo na emailu. Pro více informací koukněte sem.

Návod jsem sepsala v krátkém čase, ve kterém jsem odbíhala kojit, dávat čurat a utěšovat své děti, tudíž je dost pravděpodobné, že je v něm spousta překlepů, gramatických a jiných chyb. Chyby jsem měla i v dizertaci a to jsem nikam neodbíhala. Přivítám v komentářích opravy, dotazy na nejasnosti apod.
Nosítko je určeno pro děti od tří let na nošení panenek. Lze nosit na břiše i na zádech. Doporučuju křížení popruhů, nosítko pak lépe drží a nesjíždí z ramen. Na nošení dětí doporučuji ergonomické nosítka jako je Manduka, Ergo, Bondolino  nebo Beco. Pokud byste chtěli nosítko na panenky již hotové, napište mi prosím mail a určitě se domluvíme.

Stříháme:

vzorovaná látka: přední díl 29x24 cm
kapsička 15x15 cm
podšívka: zadní díl 29x24 cm 
manšestr: 2x popruh 11x33 cm
           2x bederák 10x43 cm


popruh šíře 2.5 cm: 2x 8 cm, 2x 37 cm
popruh šíře 3 cm: 30 cm, 15 cm

Pokud používáme polypropylénový popruh je dobré jeho konce zatavit např. zapalovačem, aby se netřepily a nepáraly.

vatelín:  hlavní díl 29x24 cm, 2x popruh 9x33 cm, 2x bederák 10x43 cm

Další materiál: dvě trojzubcové spony na popruhy šíře 2,5 cm a jedna spona na popruh šíře 3 cm (popřípadě použijeme takové, jaké máme k dipozici)



Čtverec látky na kapsičku po jedné straně dvakrát zahneme a prošijeme na stroji. Poté jedenkrát zahneme na zbývajících stranách a přežehlíme. Kapsičku položíme na horní polovinu zadního dílu, přišpendlíme a přišijeme ji.
 Na lícovou stranu popruhového dílu položíme popruh šíře 2.5 cm a délky 37 cm. Popruhový díl přeložíme podélně na polovinu, popruh zůstane uvnitř, jen na horním konci maličko čouhá. Popruhový díl prošijeme podél horního (na obrázku levého) konce a podélné strany. Přídavky na švy jsou 1 cm.
Díky z vatelínu přehneme podélně na půl a sešijeme (je to vidět na fotkách). Tím nám vznikne silnější výztuha pro ramenní popruhy.


Detail sestřižení švových přídavků (takových těch trojúhelníčků). Díky tomuto sestřižení budeme mít po obrácení popruhu ostřejší a hezčí roky.
Obrátíme popruhy do líce. Z líce je potom prošijeme cca. 1 cm od kraje, čímž přichytíme vatelín lépe než kdybychom je prošívali v kraji.
 Detail obracení a prošití.


Na lícovou stranu předního dílu nejdřív našpendlíme a poté přišijeme popruhy a spony. Popruhy položíme hezčí stranou dolů, v úhly 45° do horních rohů úředního dílu. Sponami protáhneme kratší části 2.5 cm popruhy, přehneme je napůl a přišpendlíme do poloviny výšky předního dílu. Spony by tam měly ležet hezčí stranou dolů.
Na podložku položíme vatelín, zadní díl kapsičkou nahoru a nakonec přední díl se všemi popruhy lícem dolů. Boční kraje a horní kraj sešpendlíme.
Boční kraje a horní kraj prošijeme cca. 1 cm od kraje. Dáme si pozor, abychom nikde nepřišily něco navíc (třeba nějaký ten popruh). Horní rohy prošíváme šikmo. Když to máme jednou prošité, tak to otočíme do líce, zkontrolujeme, jestli je vše tak já má být. Pak znovu obrátíme do rohu a celé to ještě jednou prošijeme ve stejné linii. Místa, kde jsou přišité popruhy raději prošijeme ještě jednou
Detail rohu, aneb jak jsou šité horní rohy předního díly. 
Otočíme do líce, přežehlíme nebo srovnáme rukou a prošijeme cca. 1 cm od kraje podél bočního a horního okraje. 
Nachystáme si bederák. Tohle mám nafocené na jiném nosítku. Na líc vnějšího dílu bederáku našpendlíme a později přišijeme do středu bočních krajů sponu s kratším popruhem a samotný popruh šíře 3 cm.

Na podložku položíme vnitřní díl bederáku lícem nahoru, hlavní část nosítka lícem nahoru a vnější díl bederáku lícem dolů. Na spodním okraji se nám stýkají horní kraje bederáku a spodní kraj hlavní části nosítka. Sešpendlíme díly bederáku po obvodu kromě té části, kde prochází hlavní díl nosítka.

Prošijeme to, co jsme našpendlili. Otočíme do líce, zkontrolujeme, jestli je vše OK a znovu otočíme do rubu. Našpendlíme na to dvě vrstvy vatelínu. Přišijeme ho (vatelín máme vespod). Sestřihneme švové přídavky v rozích

Tady je fotka s vatelínem

Otočíme do líce. Na nesešité části bederáku zahneme do rubu švové přídavky, sestřihneme trochu vatelín (tak  1 cm), díru pro obrácení zašpendlíme.
Detail špendlení.
Pak to celé prošijeme tak, že začneme v pravém dolním rohu a šijeme, co nejblíž u kraje podél spodního kraje bederáku (to proto, abychom sešili tu díru na obrácení). Boční kraje a horní kraje prošijeme už cca. 1 cm od kraje. V jednom sledu prošijeme ještě spodní kraj bederáku. Tím přichytíme vatelín. Takže na dolním kraji bederáku máme dva stehy vedle sebe. Hurá a máme hotovo. Ještě navlečeme popruhy do spon, odstřihneme koukající nitky apod.

EDIT: Tento návod je určen pouze pro šití nosítek pro Vaše ratolesti nebo jako dárek nebo na charitu, nikoliv pro šití nosítek na prodej. 

26.4.12

Jak to bylo s nosítky


Najdi dva rozdíly aneb proč je tak těžké něco vyfotit.
Justýnce nestačilo jedno nosítko, sebrala je během pár vteřin všechna a honem s nimi spěchala z mého dosahu. To proto jsou všechny fotky mírně rozmazané, nestíhala jsem fotit.
Jdu pracovat na tom návodu. Nemám sílu cokoliv tvořit.

81/365

Ušitá nosítka naservírovaná na novém námořnickém podnose. Zjistila jsem, že totiž nutně potřebuji větší podnos, když ten s opeřenci využívám tak často a když teď budeme tak často večeřet na terase.

Svetr na nošení - ještě jedna varianta

Tato varianta nastává, když je mamince z tlačení kočárku příliš teplo a dítku v kočárku zima, neboť se odmítá teple obléct a nosí letní šatičky na jaře.

25.4.12

80/365

Konečně bylo teplo. Justýnka lítala po zahradě jenom v šatičkách. Jolanka převrátila stan a ochutnala, co bylo v jejím dosahu.

Tento stan dostala Justýnka k prvním narozeninám stejně jako  molitanový domeček. Na rozdíl od domečku stan stojí, i když na téhle fotce to tak nevypadá.Originál (stan Koja) je totiž z IKEY. Bohužel už ho neprodávají, ale na mimibazaru by se dal možná koupit z druhé ruky. K rozpárání a přešití stanu mě nakopla tahle fotka. Původní stan byl totiž celý ze stejného materiálu jako jeho podlážka a nebyl moc příjemný na pohled ani na dotek. Bavlněná červenobílá kostka je určitě lepší.

24.4.12

Nosítko na panenky

Oměřila jsem si v Bráně k dětem nosítka Beco a Ergo na panenky a za jeden večer jsem vyšvihla jim podobné, ale o moc levnější. Popruhy se kříží na zádech, takže si nosítko Justýnka ještě sama nezapne, ale rozepnout ho umí.
 Látka hlavním dílu je opět z IKEA. Popruhy a bederák jsou z manšestru, který byl původně určen a dokonce i nastříhán na něco jiného. Celé nosítko je maličko vyztuženo vatelínem. Nosit se dá na zádech i na břiše, dle přání malé nosnice.
 Už mám našitá i dvě nosítka na prodej, jen je nafotit a dát na Fler.

79/365

Kuk z mámina svetru, který dnes sloužil jako deka na kočárek.

78/365

Hortenzie, má květinová láska.

22.4.12

77/365

K čemu všemu se dá využít špunt z láhve od vína? Třeba k uchycení vodících drátků a provázků pro břečťan na betonové zdi.

21.4.12

76/365

Ačkoliv byl dnešek poměrně nabitý, vyfocených fotek bylo málo a publikovatelných fotek ještě míň. Tady Jolanka baští banán. Lžičkou se nechce nechat krmit, raději se cpe sama.

20.4.12

75/365

Dnes dorazil balíček s vázama koupenýma na Aukru. Vůbec jsem netušila, že ty vysoké štíhlé budou ve skutečnosti tak krásné.

19.4.12

74/365

Mamíí, já chci peřinku. Mamííí, já chci "bublifukec".

73/365

Nastříháno na pět nosítek na panenky.

17.4.12

72/365

Holky si pohrály se materiálem nakoupeným na nosítka na panenky. Každá po svém.

16.4.12

71/365

Nejenom, že po večerech pletu, háčkuju a žehlím u seriálu Sága rodu Forsytů, už jsem si i půjčila knižní předlohu, která mi bohužel připadá pro mou věčně roztěkanou mysl matky na mateřské příliš složitá a navíc mi tam chybí humor. Děkuju Janě Grešákové za inspiraci. Snad jednou ušiju i ty úžasné polštáře podle Mariny. Na chalupu by se hodily.

15.4.12

70/365

Žlutý svetýrek ze 100% merino vlny jsem upletla už v říjnu a Jolanka ho nosí celou zimu, ale vyfotit se mi ho povedlo až dnes. Návod zde (chvilku to trvá, doporučuju kliknout na "impatient") nebo koukněte na galerii projektů na ravelry.

69/365

Člověk ji chvilku nehlídá a ...

68/365

Děkujeme všem za přání brzkého uzdravení. Tady na fotce je Justýnka ještě nemocná, ale večer už bylo líp a v sobotu jsme ji doma sotva udrželi.

12.4.12

67/365

Dnes odpoledne Justýnka usnula v molitanovém domečku. Probudila se po třech hodinách s horečkou. Nejspíš ji má už na téhle fotce.

11.4.12

66/365

Molitanový domeček, který Justýnka dostala k prvním narozeninám, konečně stojí. Přivázala jsem ho k jabloni. Jinak bohužel nestojí, i když by měl. Inspirace jsem vzala zde. Domeček obvykle leží na zemi vedle Justýnčiny postýlky a slouží co by tlumič nočních pádů. Přes den si v něm Justýnka občas hraje a vlastně jí až do včerejška nevadilo, že nestojí. Prolézat okýnky se dalo i tak. Ta domečková látka je z IKEY.

65/365

Nějak se mi tu ty háčkované čepičky pomnožily. Jsou tak jednoduché. Sice bych měla vymýšlet, jak upletu ten zelený svetr, ale na to potřebuju klid, to se nedá dělat při hraní si na paní pokladní.

9.4.12

Poprvé dvojjehlou

Konečně jsem střihla do dvou metrů kalhotového softshellu z podzimní hromadné objednávky na Modrém koníkovi. Velikonoce na chalupě byly hlavním motivem. Ušila jsem Justýnce obyčejné kalhoty do gumy podle nějaké starší Burdy. Ten knoflík je tam jen pro usnadnění oblékání. Objevila jsem to, co již mnohé jiné - ze softshellu se šije velmi dobře. Add Image Hlavní objev byla však dvojjehla, která mi umožnila ušít dva rovnoběžné stehy v konstantní vzdálenosti. Paráda. Mám z toho neskutečnou radost. Kalhoty díky dvojitému štěpování vypadají šmrncovněji a ladí s Justýnčinou novou větrovkou z druhé ruky a novou bundičkou do města od jedné z babiček.Fotky jsou nic moc, co se ostrosti týče. Šila jsem sytě růžovou a červenou vrchní nití a černou spodní nití. Spodní nit stačí jen jedna, a rubové straně dělá takový cik-cak. Mám špatně nastavené napětí spodní nitě, myslím, že správně by na rubové straně neměly být vidět vrchní nitě.

64/365

Nové popelnice na tříděný odpad.