28.1.11

Trochu pletení z poslední doby i z doby dávné

Nejprve nalezené zatiší sušících se Justýnčiných čepic, ponožek a návleků. Ponožky pletla mužova babička na dvou jehlicích z nádherně barevné příze od Vlnapu, která momentálně není na prodej. Na ponožkách pro dospělé ty barevné proužky vycházejí tenší. Dále tu mám na dovolené v Chorvatsku upletený Justýnčin svetr podšitý flísem. Je z příze od firmy Marlen, pletený na jehlicích číslo 8. V pletené části není jediný šev, protože nerada sešívám. Pletla jsem podle kombinace dvou návodů. V podstatě jsem pletla podle návodu na Propínací svetr s kapucí od firmy Drops, ale nepletla jsem přední a zadní díly zvlášť, nýbrž dohromady na kruhové jehlici. Zvlášť jsem upletla rukávy. Sesezaní rukávů a raglánový střih jsou převzaty z tohoto návodu na Child’s Placket Neck Sweater. Justýnce byl na podzim tenhle svetr ještě hodně velký. Navíc jej nechtěla nosit ani za žádnou cenu, kdykoliv jsem jí ho navlekla, tak zoufale brečela. Výsledkem bylo, že jsem brečela i já, protože svetřík dal hodně práce a materiál stál dost peněz. Naštěstí, když jsem ho včera po několika měsících přinesla ze sklepa, vyvolal naopak nadšení, okamžitě jsem jí ho musela obléct a pak v něm celý večer chodila po bytě.
V tomto týdnu pletu po večerech ze zelené 100% vlny. Na fotkách bohužel není zachycena barva věrně a také není vidět, jak se vlna nádherně hedvábně leskne. Už jsem z téhle vlny pletla šálu jako vánoční dárek pro svého tatínka. Snad jednou bude příležitost ji vyfotit. Vlnu mají ještě pořád v galanterii na Rašínové (včera jsem to kontrolovala), stogramové klubíčko za 70 nebo 80 korun. Mají ji ještě ve vínové barvě a mívali ji v tmavě šedé (tu jsem nezahlédla, ale třeba ji ještě mají). Vínová podle mě barevně nic moc, ale tmavě šedá opět luxusní. Příze je hodně tenká, takže pletu dvojitě na jehlicích asi 3.5. Nejdřív jsem upletla Justýnce čepici s výrazným copánkovým, ještě chybí dodělat bambuli a tkaničky na zavazování pod krkem. Jenže to moje dítě ji zase nechce nosit, okamžitě si ji sundá z hlavy. Asi to bude tou barvou. Chtěla jsem, aby ladila s naším novým zeleným šátkem, proto ta zelená. Teď doplétám druhý z návleků na moje ruce nebo Justýnčiny nohy. Návleky jsou pleteny pružným vzorem 2/2, který přechází v copánkový vzor petený bez pomocné jehlice. Už jsem o tomhle vzoru slyšela, dokonce jsem ho viděla na jedněch parádních tyrkysových návlecích pletených jednou brněnskou nosnicí, ale teprve teď jsem se našla návod a křížení bez pomocné jehlice v pětadvacet let starém časopise (Jehlice, háček a zkušenosti, DANA, katalog pletení a háčkování, autorka: Soňa Janíková-Šejgunovová, 1986). Návod přepíšu doslova:

překřížení dvou ok bez pomocné jehlice

překřížení doleva = nejprve upleteme 2. oko anglicky, necháme ho na levé jehlici, pak upleteme 1. oko hladce a obě oka z jehlice pustíme

překřížení doprava = nejprve upleteme 2. oko hladce, necháme ho na levé jehlici, pak upleteme 1. oko hladce a obě oka z jehlice pustíme

Copánek ze dvou ok pak pleteme stejně jako pružný vzor 2/2, jen v každé šesté řadě pleteme všechna hladce pletená oka překřížením. Dají se vymyslet další variace a kombinace, dvě varianty jsou uvedené v onom časopise.

24.1.11

Návod na nákrčník

Kamarádka mě požádala o český návod na nákrčník. Tak ho sem rovnou píšu a přidávám fotky. Originální návod je odsud, ten můj je přizpůsobený přízi, ze které jsem pletla tj. Merino od Vlnapu a mému dítěti (takový přerostlý rok a půl).



Nákrčník jsem pletla na 5 jehlicích, abych ho nemusela sešívat, ale není to nutné. Nahodila jsem 72 ok a pletla pružným vzorem 2 hladce / 2 obrace do výše 16 cm, pak jsem každé oko rozpletla hladce na dvě oka (144 ok) a pokračovala lícovým žerzejem 4 cm, pak vroubkem (rub i líc hladce, při pletení do kruhu střídat řady hladce a obrace) 2 cm, aby se okraj nekroutil.
To, co je pod nákrčníkem, je nepromokavá přebalovací podložka, která se neprodala na vánočním jarmarku. Vrchní strana je z jemně proužkované 100% bavlny s naaplikovanými stromy a zvířátky, spodní strana je z flísu a uvnitř je nepromoková vrstva (bavlna s PUL zátěrem). Sama jsem měla podobnou pro Justýnku, jen bez aplikací. Velikost je cca 50 cm x 70 cm. Přijde mi to ekologičtější varianta k jednorázovým podložkám. Tahle podložka je stále na prodej.