24.4.09

Fabric shopping in Prague 2

My favourite shop is called Látky Mráz. They have good selection of czech cotton fabrics and good prices. You can find adreses of their three shops here.Můj oblíbený obchod jsou Látky Mráz. Mají velký výběr českých bavlněných látek za dobré ceny. Adresy prodejen najdete zde.


Blue and green should never be seen


Just a picture from my fabric stash.


Jenom obrázek z mé sbírky látek aneb zelená a modrá pro blázna je dobrá.

Fabric shopping in Prague 1

Original Moda is great little shop in city centre close to Vaclavske namesti (13, Jungmannova street). They sell cloths, hand made pottery and china and other stuff. Most of all I like their fabrics - czech made "kanafas". It is quite fine cotton fabric (similar to patchwork fabric in US). I bought three of these four fabrics for my baby. The fabric on very right is for a table-cloth for my parents' table.K nákupu krásných jemných českých kanafasů můžu doporučit obchod Original Moda. Nachází se nedaleko Václavského náměstí na Jungmannově ulici a mají tam kromě české módy, ručně vyráběného porcelánu i látky. Jen cena je bohužel trochu vyšší - 280,- Kč/metr.


Long blue-brown cardigan

Working on another knitting project. This time for me. The pattern is No. 40 from Verena spring/summer 2007.

Pletu další věc - dlouhý propínací svetr podle předloňské jarní Vereny (vzor č.40). Vlnu už mám hodně dlouho a jak to tak vypadá, tak jí mám i zbytečně moc. Zatím pletu záda, jsem za půlkou a sotva jsem dopletla jedno klubíčko. Úplet je krásně lehoučký a heboučký. Jsem zvědavá, jestli se mi to podaří někdy dokončit, nerada totiž sešívám díly dohromady.

20.4.09

Second blanket finished

Last Thursday I finished second blanket for my baby. It's really huge (almost 90cm x 100cm), heavy and thick. I also started a new blanket - a quilt. I was inspired by Joelles's triangle quilt. I used yellow fabric from my stash - some of them are plain, some are prints. I find really helpfull this tutorial for sewing of triangles.Minulý čtvrtek jsem dopletla deku pro Hugouška. Je opravdu veliká (skoro 90cm x 100cm), tlustá a těžká. Vlna mírně kouše, ale pořád doufám, že přestane až ji vyperu a naložím na chvíli do lanolínové lázně.

Už o Velikonocích jsem začala pracovat na další dece - tentokrát patchworkové na hraní. Inspirovala jsem se Joelliným troúhelníkový quiltem a využila i příslušný návod na šití trojúhelníků. Použité látky jsou z mé teď už poměrně bohaté sbírky. Dvě s kytičkovým vzorem jsou japonské, oranžovo-bílé květiny jsou americké od Denyse Schmidt a ta krásná žluto-žlutě proužkovaná je český kanafas - velmi jemný - koupený v pražském obchodě Originál Moda.

Když deku viděl můj muž, prohlásil, že je taková agresívní. Je to bohužel pravda - trojúhelníky mají ostré hroty a žlutá je také hodně výrazná. Asi jsem tam měla dát ještě jednu béžovou látku, která by žlutou trochu umírnila. Doufám, že se to maličko zlepší až deku prošiju.
Velmi mi práci usnadnily svatební dary, které jsem dostala od své tety - řezací podložka a pravítka. Řezací kolečko jsem si koupila už dřív v Japonsku, ale zůstávalo dlouho nevyužité. Sice jsem nedocílila úplné přesnosti a trojúhelníkům chybí někdy rohy, ale určitě je to lepší než kdybych látky pouze stříhala. Tato deka je taky docela veliká 105cm x 105 cm. Musím najít v obchodech vhodnou látku na zadní stranu, pak všechno na stroji prošiju a můžu se vrhnout na něco dalšího.

17.4.09

Easter Monday trip

We spent Easter Monday with my parents and sister. We made a trip in forest and around the lake. The weather was sunny and hot again. I was really tired after walking (we made at least 10 km), so I fell asleep in the afternoon.
Velikonoční pondělí jsme strávili opět s rodiči. Vydali jsme se na delší výlet do bystrckého polesí a skončili jsme u přehrady. Bylo zase krásně a poměrně teplo, takže jsem byla po těch více než 10 km pořádně unavená a po rychlém osprchování jsem usnula. Na druhém obrázku je "zasněžená" přehrada - letecky posypaná mletým vápencem, aby se naše přehrada konečně zbavila letní špenátové barvy způsobené hnusnými sinicemi.

14.4.09

Easter in our garden

On Sunday we spend wonderful time in our garden. The weather was sunny and quite hot for this time of year.

V neděli přijeli moji rodiče k nám domů. Tatínek ostříhal dvě další jabloně, já jsem zasadila semínka ostálek a salátu do misek od obědů a pak jsme společně grilovali na našem novým lávovém grilu, který jsme s mužem dostali jako svatební dar.

10.4.09

Knitted baby blanket

I love this cute baby blanket by Amanda from SouleMama. She made it for her youngest son with pattern from book which it too expensive for me to buy. After some searching at Ravelry I found a similar pattern called Raspberry Chevron Afghan, which is for free. I have changed it a bit - I don't knit several strips but whole blanket in one.

I started to knit the day after our wedding (29 March) and I decided to knit it only in transport. I travel everyday to work by train and once a week from Brno to Prague and back. So now I'm in the middle.

Na internetu je spousta blogů maminek na mateřské dovolené. Některé se věnují nejen dětem, ale i ručním pracem nebo dokonce psaní knížek s tvořivými náměty. Jednou z nich je i Amanda Soule, která píše blog SouleMama. Pro svého nejmladšího syna Harpera upletla krásnou deku z úžasného materiálu. Bohužel návod na deku je v knížce, která je příliš drahá ke koupi, a stejně tak i jemňoučká příze je mimo mé finanční možnosti. Ale český člověk si poradí. Přízi jsem koupila od Vlnapu (Exclusive, slonovinová barva) a návod na podobnou deku jsem našla Ravelry. Návod na Raspberry Chevron Afghan je zdarma. Upravila jsem maličko vzor, tak abych nepletla jednotlivé pruhy zvlášť, ale celou deku v celku.

Začala jsem den po naší svatbě (29.3.) a kromě prvního klubíčka pletu jen a pouze v dopravních prostředcích. Každý den jezdím vlakem do práce (15-25 minut tj. 2-4 řady), dvakrát týdně se projedu po trase Praha-Brno. V autobuse se plete hůř - je tam míň místa a poslední dobou jsem měla štěstí na samé rozložité muže jako spolucestující, ale dá se to. Nechce se mi utrácet za kulaté jehlici, i kdzž s nimi by to šlo lépe. Teď už jsem v půlce deky a brousím si zuby na delší pletařský kousek.